Якою буде ціна газу в цьому опалювальному сезоні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Якою буде ціна газу в цьому опалювальному сезоні

Енергетика
1005
Наступного тижня у Вашингтоні українська делегація на чолі з міністром фінансів Олександром Данилюком буде переконувати представників МВФ відмовитися від підвищення цін на газ для населення і теплокомуненерго (ТКЕ), як того вимагає Міжнародний валютний фонд та постанова самого Кабміну (№187 від 22 березня 2017 року).
Коли українці отримають дешевий газ
Цей документ визначає принципи формування тарифу на газ, і ці принципи відображені в Меморандумі співпраці з МВФ. Зокрема, як повідомив заступник міністра енергетики і вугільної промисловості України Ігор Прокопів, за цією методикою, ціна газу імпортного паритету (так званий Дюссельдорф+) повинна збільшитися на 17,6% з 1 жовтня 2017 року по 1 квітня 2018 року.
З урахуванням націнок постачальників, транспортних витрат і податків кінцева ціна для населення і ТКЕ перевищить 8 тис. грн при нинішньому тарифі у 6957,9 грн за тис. куб м.
Політичне рішення
Тим не менш, уряд вирішив поки що не виконувати вимоги зазначеної постанови. Щоб не йти на пряме порушення закону, з подачі Міненерговугілля Кабмін відклав на невизначений термін публікації інформації про нову ціну на газ.
За словами Прокопіва, як мінімум, до завершення переговорів з МВФ. Тим самим продовжуючи дію старих тарифів.
Фактично уряд під керівництвом прем’єр-міністра Володимира Гройсмана прийняв політичне рішення, виступаючи категорично проти підвищення ціни на газ.
«Швидше за все, ціни на газ підвищувати не будуть. Виходячи з того, що КМУ активно лобіює політичне рішення, то воно так і буде. В іншому випадку ціну давно б вже підняли. Адже відразу вся комуналка подорожчає, що спровокує інфляцію», — розповів директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянський.
Тому, за словами експерта, велика ймовірність, що нову ціну не оприлюднять до кінця березня 2018 року, щоб зберегти діючі тарифи. Але багато чого буде залежати від рішення МВФ.
«Поки що, за тиждень до опалювального сезону, ми не знаємо точно, якою буде ціна на газ», — зауважив Землянський.
Як зазначає член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, це не означає, що ціни не будуть підвищуватися після закінчення нинішнього опалювального сезону, в 2018-2019 роках. І вони можуть бути істотно вищіми за нинішні прогнози.
Чому Кабмін уперся
Згідно з останніми прогнозами Мінекономрозвитку, в 2018 році тарифи на газ для населення зростуть на 19%, а слідом за ними підтягнуться на 20% тарифи на опалення, гарячу воду та електроенергію. І так буде тривати як мінімум до 2020 року (нехай і не настільки стрімко).
Голова Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) Дмитро Вовк також через свою сторінку на Facebook повідомив про неминучість зростання тарифів на електроенергію через скорочення в майбутньому році обсягів генерації на атомних і гідростанціях.
Враховуючи, як населення розраховується за поточними цінами, не складно уявити, що буде, якщо вони зростуть ще на 20%. За даними НАК «Нафтогаз України», заборгованість населення і ТКЕ за 8 місяців 2016 року досягла позначки в 10,11 млрд грн, а в нинішньому році на ту ж дату (31 серпня) цей борг збільшився до 24 млрд грн (+137%).
Втім, борги збирає не стільки населення, скільки держава, якій хронічно не вистачає грошей на бюджетні виплати за житловими субсидіями. За словами Ігоря Прокопіва, в Україні більше 60% побутового споживання газу — пільговики (населення та релігійні організації).
Зараз уряд заграє з електоратом, сподіваючись, що економічне зростання в майбутніх періодах допоможе зняти проблему низьких доходів населення. Або хоча б зробити її не такою гострою.
Водночас заяви чиновників МВФ і секретаріату Енергетичної спільноти Євросоюзу стають все більш жорсткими.
МВФ покажуть формулу
Як повідомив співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич, в цій ситуації Кабмін піддається жорсткому пресингу з боку Заходу. Він зауважив, що Міжнародний валютний фонд вже неодноразово вимагав вирівняти ціну на газ для населення з тарифами для промисловості, погрожуючи зупинити видачу кредитів.
15 вересня заступник голови МВФ Девід Ліптон назвав ціни на газ в Україні дуже низькими порівняно з сусідніми країнами.
Формально Кабмін затримує публікацію нових тарифів на газ у зв’язку з переглядом формули визначення ціни газу. Якщо йому вдасться узгодити нову методику розрахунку з МВФ, то підвищувати тариф не доведеться. Як стверджує Ігор Прокопів, є можливість навіть знизити розцінки.
За даними Міненерговугілля, населення України щорічно споживає 17,6 млрд куб м газу. З них приблизно 5,7 млрд кубів йде на обігрів помешкань, решта — на інші побутові потреби. Всередині країни видобувається 13,9 млрд кубів, тобто для закриття потреб не вистачає 3,7 млрд кубів, які закуповуються за кордоном.
Спочатку в профільному міністерстві запропонували закуповувати імпортний газ тільки влітку, коли він найдешевший, і зберігати його до зими в підземних сховищах.
«Реверсом з Європи щомісяця можна закачувати близько 1,2 млрд кубів і за три літні місяці можна впоратися з цим завданням. І не кошмарити народ якимись усередненими розрахунками, а брати імпортний газ за найнижчою ціною», — зазначив Прокопів.
Однак, за його словами, в МВФ це розцінили як маніпуляцію. Тоді вирішили поміняти саму формулу, щоб зберегти тариф на колишньому рівні. Зокрема, пропонується рахувати за імпортним паритетом плюс доставка (Дюссельдорф+) тільки 3,7 млрд кубів.
А для газу українського видобутку розраховувати вартість як ціна на німецькому хабі NCG мінус транспортування, оскільки цей газ видобувається в Україні. Такий собі Дюссельдорф-мінус.
«Якщо транспорт через Німеччину, Чехію і Словаччину додає до ціни імпортного газу $18 на кожній тисячі кубів і ще $12,5 при «вході» в Україну, то ціна збільшується приблизно на $30», — уточнив Ігор Прокопів.
Транспорт з України був би дорожчим: $30 на «виході» плюс доставка $18, тобто майже $50. При середній ціні $188 за тисячу кубів, вартість може бути нижчою на $50, тобто всього $138. В результаті газ може подешевшати на 20%.
Втім, уряд на це навряд чи піде: йому головне, щоб ціна не підвищувалася.
Як зазначає Валентин Землянський, навіть якщо залишити вартість українського газу на рівні хаба (без врахування транспортних витрат), то вже цього було б достатньо, щоб імпортний паритет не був порушений більше, ніж на 10%. Тоді і ціну на газ можна не піднімати, і закон не порушувати.
Щодо цього вже навіть є позиція АМКУ. Щоб розвивати конкуренцію, Комітет пропонує уряду розраховувати ціну на газ з урахуванням вартості газу, придбаного Нафтогазом у газовидобувних підприємств України, без додаткових транспортних витрат.
АМКУ рекомендує відмовитися від прив’язки ціни до імпортного паритету з урахуванням транспортування і тарифів на вхід-вихід на західному кордоні країни. Комітет вважає, що застосування цієї схеми призвело до зростання вартості українського газу майже втричі: з 1590 грн до 4849 грн за тис. кубів.
На думку Юрія Корольчука, реальна ціна газу в Україні не повинна перевищувати 3,5 тисячі гривень.
Денис Вергун
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас