Новий наноматеріал видобуває водень із морської води — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий наноматеріал видобуває водень із морської води

Технології&Авто
662
Водень, необхідний для паливних елементів, можна отримати з морської води, але це дорогий процес, який вимагає багато електрики. Дослідники з Університету Центральної Флориди (UCF) створили наноматеріал, який справляється з цим завданням набагато ефективніше, пишуть Inhabitat і Science Daily.
Сонячне світло – основа «зеленої» енергетики, але в деяких випадках раціональніше використовувати його енергію не для зарядки батарей, а для створення чистого водневого палива, яке легко зберігати і транспортувати. Доцент UCF Ян Ян вже майже десять років працює над виділенням водню за допомогою сонячного світла. В ході цього процесу фотокаталізатор виробляє реакцію за рахунок енергії світла. Але в морській воді фотокаталізатори не працюють – вони не витримують прилипання солі і морської біомаси. Дослідницька група Яна створила новий каталізатор, який добре переносить морське середовище і використовує світло більш широкого спектра.
Каталізатор представлений гібридним наноматеріалом: на поверхні ультратонкої плівки діоксиду титану (найбільш поширеного фотокаталізатора) витравлені крихітні нанопори. Вони покриті шаром дисульфіду молібдену товщиною в один атом. У той час як стандартні фотокаталізатори можуть перетворювати в енергію тільки світло обмеженого спектра, пропускна здатність нового матеріалу значно підвищена. Керуючи щільністю вакансій сірки в його кристалічній ґратці, можна виробляти енергію за рахунок випромінювання, що лежить в діапазоні від ультрафіолетового до близького до інфрачервоного.
На думку авторів дослідження (в якому також брали участь вчені з Тихоокеанської Північно-Західної національної лабораторії в штаті Вашингтон і Університету Цінхуа в Китаї), в разі комерціалізації матеріалу він стане підмогою для економіки Флориди, де в надлишку і морської води, і сонячного світла.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас