МВФ висловився щодо депутатських правок до системи відшкодування ПДВ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ висловився щодо депутатських правок до системи відшкодування ПДВ

Казна та Політика
332
Міжнародний валютний фонд (МВФ) стурбований депутатськими правками до системи відшкодування ПДВ, повідомляється в листі постійного представника МВФ в Україні Йости Люнгмана голові Верховної Ради Андрію Парубію і прем’єр-міністру України Володимиру Гройсману, опублікованому в соцмережі Фейсбук народним депутатом Андрієм Журжієм.
“Ми стурбовані законопроектом 7115, що перебуває на розгляді в парламенті, який, за умови його прийняття, замінить систему електронної перевірки правом обласних інспекцій ДФС на свій розсуд вирішувати, припиняти чи ні податкові накладні. Таким чином, законопроект розвертає в зворотний бік осучаснення системи адміністрування відшкодування ПДВ, завдає удару по інституційній цілісності ДФС і ризикує відновити злоякісну практику заборгованості з відшкодування ПДВ”, – йдеться в листі.
Як повідомлялося, згідно з прийнятими в кінці 2016 року змінами до Податкового кодексу, з липня 2017 року штатному режимі запрацювала система автоматичної реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі ПН. Водночас ДФС отримала право відмовити в реєстрації щодо низки критеріїв оцінки ступеня ризиків.
За першу декаду роботи система заблокувала 1,1% податкових накладних. Відтоді ДФС констатувала скорочення цього показника. Так, станом на 1 вересня налічувалося 201 тис. заблокованих податкових накладних, що склало 0,5% від усієї кількості.
Пославшись на скарги з боку бізнесу, комітет з питань податкової та митної політики розробив законопроект про повернення до тестового режиму роботи системи автоматичної реєстрації податкових накладних. Законопроект, зокрема, передбачає надання права керівникам головних управлінь ДФС в деяких випадках застосовувати процедуру зупинки податкових накладних.
Проект закону зареєстрований у Верховній Раді. Прем’єр-міністр України В.Гройсман і міністр фінансів Олександр Данилюк виступили проти введення таких змін, акцентувавши на поверненні при таких умовах до корупційних схем відшкодування ПДВ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас