Які послуги закладені для українців у тарифах на опалення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Які послуги закладені для українців у тарифах на опалення

Особисті фінанси
3174
Тариф на тепло складається не тільки з вартості газу. У ньому враховані втрати при транспортуванні, які часом наближаються до 40% собівартості генерації, прибуток компанії і обсяг споживання.
Всі підприємства розраховують вартість тепла за чіткою формулою: (теплові втрати + собівартість генерації + прибуток) / обсяг споживання. Це означає, що тарифи зростають після збільшення втрат, собівартості, прибутку і скорочення споживання. Однак за умови зменшення втрат або зниження собівартості тепло може подешевшати.
Собівартість включає безпосередньо паливо, як правило, газ (83%), зарплати (7%), електроенергію (5%), амортизацію, ремонти, податки (4%). На прибуток підприємства в тарифі закладено всього 1%.
Українцям доводиться оплачувати не тільки тепло, що фактично потрапило в будинок, але і втрати в процесі транспортування. З формули видно, що їх теж включають у тариф.
За статистикою НКРЕКП, в середньому при транспортуванні компанії втрачають приблизно 20% тепла. Але деякі постачальники примудряються розгубити близько 40%.
За матеріалами:
hyser
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас