Як зміняться доходи українців 2018-го року - думка експерта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як зміняться доходи українців 2018-го року - думка експерта

Особисті фінанси
2022
Проект бюджету України на наступний рік передбачає ще більше знецінення гривні.
Про це заявив голова Комітету економістів України Андрій Новак.
«На скільки девальвує гривня — приблизно на такий самий відсоток девальвують наші з вами гривневі доходи. У проекті бюджету на наступний рік уряд заклав ще більшу девальвацію — курс 31. Відносно того періоду, коли цей бюджет подавався, це девальвація ще на 15%. Це означає, що ще на 15% мінімум знецінюються наші з вами доходи», — зазначив економіст.
У зв’язку з цим, за словами Новака, розмови про «підвищення мінімалки» не будуть мати жодного ефекту. «Може вийти так, що за мінімальну зарплату 3723, що закладається на наступний рік, можна буде купити менше, ніж сьогодні за 3200», — підкреслив експерт.
На запитання: “Навіщо потрібна ця штучна девальвація?” – експерт відповів: “Я так розумію, що нинішній уряд йде протоптаною стежкою попереднього уряду, коли за рахунок девальвації легко вбити відразу двох зайців. По-перше, йде поповнення як центрального, так і місцевого бюджетів через інфляційний ефект, що іде за девальвацією. По-друге, а може для них це перше, задовольняються апетити наших знаменитих великих експортерів. Вони — головні фінансово-промислові групи, вони ж — політичні групи. Ось для них і проводиться ця девальвація гривні. Тому що для експортерів чим дорожча іноземна валюта, тим краще.
“Наведу приклад, три з половиною роки тому, коли курс долара був ще вісім, продав якийсь експортер металу, наприклад, продукції на мільярд доларів на рік. Або зерна, або хімічних речовин. Три з половиною роки тому він отримав би за це 8 млрд грн. Зараз продав той самий обсяг продукції, на той же мільярд доларів, і вже має майже 27 млрд грн. А витрати у нього всі в основному гривневі. Це, насамперед, зарплата, ну і видобуток тих ресурсів, які видобуваються на території України. Тому це дуже вигідно і легко для експортерів і уряду, тому що інфляційний ефект наповнює бюджет. Але дуже важка дорога для нас — громадян України всіх українських підприємств, які не є експортерами. А таких є більшість — майже весь малий і середній бізнес. Але для чинного уряду, як і для попереднього, інтереси громадян та підприємств-неекспортерів не важливі”, – зазначив Новак.
За матеріалами:
PolitekA
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас