Скільки грошей принесе споживачам монетизація субсидій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки грошей принесе споживачам монетизація субсидій

Особисті фінанси
867
В уряді обіцяють, що українці, які будуть економно користуватися комунальними послугами зможуть отримувати кілька тисяч гривень в місяць.
У 2016 році міністр енергетики Ігор Насалик заявив, що за підсумками опалювального сезону на субсидії за опалення і газ можна заощадити 5-10 тис. грн. Виходить, що кожен місяць споживач може отримувати приблизно 1 тис. грн.
Наприклад, в квартирі площею 70 квадратних метрів субсидія розрахована на 3 Гкал тепла. За умови утеплення будинку на цю квартиру можна витрачати всього 1,5 Гкал. Для пенсіонерів, які отримують субсидію, сума обов’язкового платежу може складати близько 100 грн. В цих умовах на одному лише опаленні в утепленому будинку можна економити близько 2 тис. грн щомісяця.
Але є одна проблема: в Україні налічується невелика кількість утеплених будинків. За словами представників Міністерства регіонального розвитку, близько 90% будинків потребують модернізації.
Зараз зекономлені субсидії направляють в бюджет, а в кінці опалювального сезону повертається близько 10 млрд грн. Це солідна сума, адже, приміром, сума боргу за комунальні послуги всіх домогосподарств становить приблизно 25 млрд грн. Фактично, якщо б зекономлені гроші кілька років поспіль направляли на виплату комунальних боргів, то їх можна було б позбутися.
Монетизувати субсидії на рівні компаній можуть вже на початку 2018 року. Це дозволить приватним газовим трейдерам скласти конкуренцію «Нафтогазу». Наприклад, зараз постачальники гарячої води можуть купувати газ тільки у державного монополіста.
За матеріалами:
hyser
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас