10 країн з найкращою системою охорони здоров'я в світі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

10 країн з найкращою системою охорони здоров'я в світі

Світ
14828
Україна в останні роки намагається реформувати свою систему охорони здоров’я, однак поки що особливих поліпшень не видно. Нашій країні є з кого брати приклад: деякі держави пропонують настільки високий рівень медицини, що там хворіти зовсім не страшно.
1. Франція
У цій європейській країні базовий рівень загального обов’язкового медичного страхування забезпечує надійна система страхових фондів. Як правило, вони прив’язані до місця роботи, тому французькі працівники точно знають, що в разі необхідності отримають якісну медичну допомогу.
2. Італія
Одна з головних особливостей італійської медицини полягає у відсутності жорсткої централізації. Уряд країни лише визначає цілі, на які будуть витрачатися бюджетні кошти, стежить за загальними показниками здоров’я громадян, а також веде переговори з медиками щодо укладення трудових контрактів.
3. Андорра
Карликова країна з населенням 77 тис. осіб теж може похвалитися однією з кращих систем охорони здоров’я у світі. Ця сфера перебуває під контролем держави, яка намагається задовольнити всі потреби громадян.
4. Мальта
Ще одна маленька країна зайняла місце у верхній частині списку. Мальта з населенням 437 тис. осіб славиться не тільки своєю привабливістю для туристів, але і якісною медициною.
5. Сінгапур
За даними ВООЗ, система охорони здоров’я Сінгапуру визнана найкращою в Азії. Справедливо, що вона увійшла до глобального списку топ-10. У країні працюють як державні, так і приватні медичні установи.
Протягом останніх років Міністерство охорони здоров’я Сінгапуру стежить за тим, щоб усі жителі країни отримували доступ до якісних медичних послуг. Система охорони здоров’я Сінгапуру весь час поліпшується, а багато країн сприймають її як зразкову.
6. Велика Британія
Після завершення Другої світової війни в країні була створена Національна служба охорони здоров’я, яка і сьогодні забезпечує британцям медичне обслуговування. Держава платить за надані медичні послуги та фінансує систему охорони здоров’я за рахунок податкових надходжень.
Громадяни не платять за медичну допомогу, крім незначної пайової участі в оплаті ліків, які відпускаються за рецептом, послуг стоматолога і окуліста.
7. Сан-Марино
Як і Мальта, ця карликова держава з населенням 33,2 тис. осіб за рахунок маленької території спрощує державі контроль над сферою охорони здоров’я. Владі достатньо легко забезпечити громадян соціальним і медичним обслуговуванням.
Зрозуміло, у крихітній країні легко організувати масову перевірку на захворювання або вакцинацію. Кожен житель Сан-Марино може безкоштовно скористатися базовими медичними послугами. Але за бажання будь-яка людина може купити приватну медичну страховку, яка гарантує ще більш якісне лікування.
8. Австрія
Цю країну ставлять у приклад, коли мова йде про якість загальної охорони здоров’я незалежно від соціального статусу людини. Всі жителі Австрії мають право на безоплатне надання базових медичних послуг на високому рівні. Більше того, тут безоплатною медичною допомогою можуть скористатися навіть жителі інших країн і туристи.
9. Японія
У країні працює система загального обов’язкового медичного страхування, яка, як правило, пов’язана з місцем роботи. В її межах функціонують приблизно 2 тис. приватних і близько 3 тис. державних страхових установ.
10. Швейцарія
Швейцарська система охорони здоров’я відрізняється тим, що поєднує загальне обов’язкове медичне страхування та ринковий підхід до надання медичних послуг. Про ефективність цієї системи свідчить хоча б той факт, що Швейцарія вважається однією з головних країн-довгожителів у світі. Жінки тут в середньому живуть 84,9 року, а чоловіки – 80,3 року.
За матеріалами:
hyser
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас