В Україні змінили правила отримання спадщини - юристи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні змінили правила отримання спадщини - юристи

Особисті фінанси
6492
В Україні змінили правила отримання спадщини. Донедавна всі, хто в 6-місячний термін не вступив у права спадкування, залишалися ні з чим, але тепер це можна оскаржити. Достатньо довести в суді, що ви не знали, що вам щось належить з майна померлого.
Відповідну позицію видав Верховний суд у справі № 6-1320цс17. Пославшись на даний висновок ВСУ, тепер спадкоємець може заявити про свої права на майно близької людини протягом шести місяців з того моменту, як вона дізналася про зміст заповіту або про отримання спадщини іншими претендентами.
Для цього потрібно звернутися до адвоката, і він через запит на конкретного нотаріуса (який оформляв заповіт) чи на Державну нотаріальну контору отримає офіційні дані про те, чи відкривалася справа за заповітом, в якому людина вказана як спадкоємець. «З моменту отримання відповіді і буде відраховуватися новий строк у шість місяців для заявлення прав на спадщину», — розповів керуючий партнер АО «Suprema Lex» Віктор Мороз.
Наступний крок — довести, що нотаріус не повідомив спадкоємця. Для цього достатньо підтвердження з поштового відділення про те, що за конкретною адресою замовних/рекомендованих листів під розпис не надходило. А повідомлення, наприклад, в «Урядовому кур’єрі», людина не могла прочитати, тому що перебувала у цей момент у відрядженні за кордоном.
Юристи впевнені, що у зв’язку з рішенням ВСУ реєструватимуться не тільки нові судові позови з боку обділених претендентів, але і навіть можуть оскаржуватися справи, за яким спадкоємець, який не знав про своє право, вже намагався відстояти права, але отримав негативне рішення суду. В результаті очікуються бої не тільки за ще не поділене спадкоємцями майно, але і за те, що вже продано.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас