Прорив у технології квантових комп'ютерів вже близький — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прорив у технології квантових комп'ютерів вже близький

Технології&Авто
1706
Фахівці компанії Google опублікували в журналі Nature статтю, в якій наводять докази квантової переваги — здатності квантових комп’ютерів виконувати завдання, які не під силу звичайним.
Доказ вчених грунтується на моделі вгадування сторони монети, що підкидається. Звичайний комп’ютер виконує цю операцію, зберігаючи два числа і щоразу обираючи з них випадковим чином одне. Для того щоб змоделювати 50 кидків монети, потрібно просто повторити цю операцію 50 разів.
У випадку звичайної монети все просто, але якщо монета поводиться як частки, що підкоряються законам квантової механіки, стає складніше. Ми вже не можемо знати, чи монета падає орлом, чи решкою вгору, не знаючи про всі інші монети. Цей феномен називається квантовою заплутаністю, а проблема моделювання кидків монети — квантовою вибіркою.
Звичайні комп’ютери працюють послідовно, тому вони не можуть «підкинути» одночасно 50 монет. Тому, стверджують вчені Google, для того щоб отримати результат одночасного кидка 50 монет, квантова вибірка вимагає збереження всіх можливих конфігурацій всіх 50 кидків. Оскільки один біт може зберігати інформацію тільки про один з двох станів, орел або решка, всі можливі конфігурації кидка 50 монет вимагатимуть тисяч терабайт.
Тут на сцену виходять квантові комп’ютери. Вони базуються на кубітах, які можуть набувати кілька станів одночасно. Це дозволяє зберігати розподіл ймовірностей всіх конфігурацій відразу за допомогою одного кубіта на кожну монету. З цієї причини, стверджують в Google, квантова вибірка стане простим завданням для квантових комп’ютерів.
Вони провели демонстрацію моделі вибірки з 9 монетами за допомогою 9-кубітного квантового комп’ютера. «Якщо схожа частота помилок виявиться досяжною в майбутніх пристроях з 50 кубітами, ми зможемо дослідити квантову динаміку, недоступну нам жодним іншим чином», — йдеться в плані компанії. Таким чином, квантові комп’ютери в найближчому майбутньому зможуть використовуватися для вивчення складних наукових проблем і перестануть бути практично непотрібними, як зараз, пише New Scientist.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас