Нелетючий голландець — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нелетючий голландець

Фондовий ринок
378
Анонсований масовий продаж активів ФГВФО на голландських аукціонах, як виявилося, масовим не буде. У жовтні Фонд виставить на продаж активи ЕРДЕ Банку, після чого активи наступного банку будуть запропоновані тільки в січні. Інші активи продаватимуться за старою схемою. Голландські аукціони потрібні для того, щоб спростити завершення ліквідації банків, яким треба задешево розпродати залишки некуплених активів.
Банкрутам на допомогу
Дирекція Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) підготувала регламент проведення голландських аукціонів, який дозволяє запустити торги за новою схемою. Заступник директора-розпорядника Фонду Світлана Рекрут перші торги очікує з 15 по 20 жовтня – на продаж виставлять активи ЕРДЕ Банку, які об’єднають в один пул. Конкретний день продажу залежить від дати оприлюднення Фондом інформації про актив, що виставляється на продаж, і термін експозиції (від 14 до 40 робочих днів). Якщо сьогодні буде опублікована інформація про лот, торги відбудуться не раніше 19 жовтня.
Спочатку анонсувалося, що на голландські аукціони будуть виставлені всі активи банків-банкрутів. Тепер же мова йде про продаж активів лише тих банків, терміни ліквідації яких добігають кінця, а вони ще не змогли продати кредити «під нуль». ЕРДЕ Банк був виведений з ринку в жовтні 2012 року, і його ліквідація повинна бути закінчена в січні 2018-го. А щоб завершити ліквідацію, необхідно позбутися всіх активів, які при цьому досі не вдавалося продати.
Тому тепер непродані права вимоги за кредитами будуть виставлені на нові торги. «З точки зору ціноутворення продавати їх індивідуально немає сенсу. По кожному з них вже було проведено кілька циклів індивідуальних торгів, на які ринок не відреагував», – пояснили у Фонді.
Після завершення продажу активів ЕРДЕ Банку на аукціон виставлять активи банку «Таврика». «Плануємо, що це буде в січні. Термін ліквідації банку закінчується в березні 2018 року», – сказала Світлана Рекрут.
Технологія продажу
Як розповів керівник проекту «Prozorro.Продажі» Олексій Соболєв, початок торгів на голландських аукціонах буде «плаваючим» – в 9:30-10:00 – і буде встановлюватися по кожному лоту індивідуально. Продаж кредитів починатиметься з 100% від номінальної вартості. В процесі торгів, які триватимуть день, ціна активу буде знижуватися покроково на 1%, поки лот не куплять.
У будь-який момент торгів його учасник, який зробив реєстраційний внесок (5% від початкової вартості лота), може зупинити торги на рівні прийнятної для нього ціни. Якщо покупець не з’явиться, то зниження ціни припиниться автоматично на позначці 20%. Це відбудеться о 16:15-16:45 в залежності від часу початку торгів.
 
Якщо протягом дня покупець зупинив торги, то після їх формального завершення всі учасники, які зацікавилися активом, можуть запропонувати закриту ставку, але тільки протягом 15 хвилин. Після цього всі пропозиції розкриваються, і лише учасник, який зупинив торги, має право «перебити» максимальну ставку конкурентів, запропонувавши ще вищу – свою best and final price. Також він виграє, якщо інших альтернативних заявок не буде. І лише якщо він не захоче перебивати закриту заявку, перемога піде до іншого.
«Ми свідомо пішли на цей крок і зняли вимогу, що для успішного проведення аукціону необхідно мінімум два учасники. Тепер торги відбудуться навіть в разі якщо буде один-єдиний покупець», – сказала Світлана Рекрут. При цьому з моменту зупинки торгів до кінця періоду подачі закритих ставок інформація про кількість потенційних покупців не буде оприлюднена.
Після розкриття закритих ставок право знову підняти ставку матиме тільки той, хто зупинив торги. У решти учасників такої можливості не буде, адже вони тільки один раз можуть запропонувати свою ціну. «Це психологічний момент. Якщо покупцю дійсно цікавий цей актив, він відразу викладе за нього максимум. Більше того, такий принцип буде підштовхувати учасників до того, щоб першими натиснути кнопку і зупинити торги», – говорить керівник відділу організації та моніторингу процесів департаменту консолідованого продажу активів Фонду Ілля Михайлов.
Голландський аукціон
Активи, які не будуть продані, об’єднають у пули. Деякі непродані великі лоти можуть повторно виставити на продаж. Але після другого невдалого аукціону актив все ж приєднають до пулу.
У Фонді поки не вирішили, за яким принципом будуть формувати кредити в пули. «Будемо дивитися, які активи залишаться непроданими. Є кілька підходів до формування пулів. По-перше, це формування пулів з активів одного банку. По-друге, це об’єднання в пули за типом активів – роздрібні автокредити, кредити без застави, іпотека, кредити МСБ, теж згрупувавши їх за типами», – розповідає Світлана Рекрут. Пул може бути сформований на основі одного «якірного» активу, до якого додадуть більш дрібні активи, наприклад, пов’язані з територіальною ознакою. Розміри лота ще обговорюються. «Поки ми розглядаємо діапазон 100-500 млн грн», – сказала Світлана Рекрут.
Пули можуть виставлятися на продаж двічі, і кожного разу ціна буде знижуватися на 80% від стартової. «Тобто в пул потрапляють активи за ціною 20% від номіналу, в ході торгів ціна знижується на 80% – до 4% від номіналу. На другі торги зниження буде від 4% до 0,8% номіналу. За такою ціною покупець обов’язково знайдеться», – вважає Світлана Рекрут. Перерва між торгами складе не менше терміну експозиції – 14-40 робочих днів.
Нешвидко і недорого
Раніше у Фонді гарантування вкладів робили акцент на тому, що голландські аукціони дозволять швидко і дуже дорого продати активи банків, які були виведені з ринку відносно недавно і їхні активи ще не втратили свою привабливість для потенційних інвесторів. Але запропонований пілотний проект не дозволить в найближчі півроку досягти відчутних результатів.
Уже зараз у Фонді зазначають, що пілотний проект може тривати до кінця I кварталу 2018 року. «Ми розраховуємо, що використання голландського аукціону дозволить до кінця 2018 року реалізувати більшість активів банків, що ліквідуються», – прогнозує Світлана Рекрут.
При цьому якість активів продовжує погіршуватися. У Фонді підрахували, що якщо за підсумками 2016 року середня ціна ліквідних активів на торгах була на рівні 30% від номінальної вартості, то з початку 2017-го – вже 27%.
Практика покаже
Учасники ринку не поспішають давати оцінки новій моделі торгів. «Дана модель дійсно цікава і довела ефективність в інших країнах. Ініціатива її впровадження виглядає цілком логічно і навіть багатообіцяюче для фінансової системи і економіки країни в цілому. Водночас на сьогоднішній день не до кінця зрозуміло, як саме запропонований механізм буде працювати», – каже керівник порталу UBIZ.ua Олексій Маловичко.
Він наводить приклад, що в рішеннях Фонду немає інформації про те, що в ході торгів ціна буде знижуватися від 100% від номіналу до 20%. «У будь-якого учасника в такому випадку може виникнути питання: на що розмиті або відсутні в юстованому рішенні дирекції формулювання перетворяться до моменту торгів? Водночас ми сподіваємося, що всі заявлені умови торгів будуть відображені в нормативно-правових документах Фонду», – попереджає Олексій Маловичко.
Важливою й позитивною зміною, за словами Олексія Маловичка, є можливість реєструватися на торги прямо в день проведення аукціону, коли торги вже почалися. При класичній схемі всі потенційні учасники торгів мали зареєструватися до 20:00 попереднього дня.
Руденко Вікторія
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас