Нова система охорони здоров'я: фінансування і організація (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нова система охорони здоров'я: фінансування і організація (інфографіка)

Казна та Політика
1675
Верховна Рада може прийняти медичну реформу вже в жовтні цього року. Перш за все вона торкнеться первинної ланки медичної допомоги, а саме – сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів. Зміни почнуться з впровадження нового принципу фінансування їхньої роботи.
У МОЗ багато разів повторювали, що ставка лікаря буде формуватися з розрахунку 210 грн за пацієнта на рік. Зараз у відомстві переглянули цей показник і вже говорять, що виділять 370 грн за одного хворого в 2018 році і 450 грн – в 2019 році. За лікування і консультування дітей і пенсіонерів старше 65 років планують платити вдвічі більше.
Тому середній дохід терапевта або сімейного лікаря може досягти 740 тис. грн на рік (понад 61 тис./міс) або майже одного мільйона в 2019 році (75 тис./міс). Це за умови, що у нього буде 2000 пацієнтів на рік. Доктор має право залишитися в поліклініці або амбулаторії і домовитися з керівництвом про те, яку частку з цієї суми він буде отримувати.
Однак він також може працювати в статусі фізичної особи-підприємця та розпоряджатися коштами на свій розсуд.
Голова парламентського комітету з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець вважає, що цифри, наведені міністерством, істотно завищені. Оскільки лікар, який працює на себе, буде змушений частину доходу віддати на оренду приміщення, транспортні витрати, оплату комунальних послуг, податки і на зарплату медсестри або санітарку.
Втім, навіть опоненти медреформи згодні, що сумарний дохід медика все одно може значно перевищити середню зарплату по галузі, яка, за інформацією Держстату, на липень 2017 року склала всього 5207 грн.
Нова система охорони здоров'я: фінансування і організація (інфографіка)
На думку експертів, успіх реформи в селах значною мірою залежатиме від громад і органів самоврядування. Адже в процесі децентралізації медичні заклади перейдуть на баланс місцевої влади, і їх долю вирішуватимуть керівники сіл і містечок разом з їхніми жителями.
Щоб підтримати громади в їхніх прагненнях і створити умови для припливу молодих фахівців, влада передбачила в проекті бюджету на 2018 рік медичну субвенцію в розмірі 54,4 млрд грн, що на 7 млрд грн більше, ніж цього року.
Також в бюджеті закладені додаткові 4 млрд грн на розвиток сільської медицини. Гроші підуть на матеріально-технічне оснащення сільських фельдшерсько-акушерських пунктів і амбулаторій, закупівлю комп’ютерів, підключення їх до Інтернету.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас