«План Маршалла» для України – рятівне коло чи чергова ілюзія? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«План Маршалла» для України – рятівне коло чи чергова ілюзія?

Казна та Політика
1192
Запропонований проект фінансової допомоги Україні з боку Євросоюзу передбачає розробити і реалізувати програму економічного відновлення України. Подібно до того, як у повоєнні роки була реалізована програма американської допомоги для економічного відродження Західної Європи, відома як «план Маршалла».
В межах проекту наша країна розраховує на 5 млрд євро інвестицій на рік, що дозволить прискорити зростання ВВП до 6-8%.
Навіщо це потрібно Європі?
Європейські країни на прикладі Греції вже переконалися, що бідні і економічно слабкі держави, до яких зараз можна віднести і Україну, стають проблемою і тягарем, постійно потребують підтримки та фінансування. Ситуацію посилює і воэнний конфлікт між Україною і все більш непередбачуваною Росією, що загрожує в перспективі зачепити і країни ЄС.
Крім того, в Європі добре розуміють, що економічно сильній державі буде значно легше протистояти втручанню з боку Росії, яка загрожує не лише країнам СНД, але і стабільності і безпеці ЄС. А у країн Євросоюзу поки що немає єдиної точки зору як щодо загроз, які можуть виходити від Росії, так і з приводу україно-російського конфлікту.
Тому для Євросоюзу вигідно сприяти трансформації України з економічно слабкої держави, яка потребує допомоги та захисту, в країну, здатну стати партнером ЄС у питанні стабілізації ситуації в регіоні.
Без реалізації програми економічного відновлення Україна ризикує скотитися до рівня бідної аграрної країни з високим рівнем зовнішніх боргів, зростанням безробіття, бідності, величезного розшарування населення за рівнем доходів, і зростанням соціально-політичної напруженості в країні. В результаті ЄС отримує зону нестабільності на сході, що включає не тільки незавершений воєнний конфлікт, але і зростаючі економічні та соціальні проблеми всередині України.
При цьому Євросоюз побоюється, що може з’явитися постійне джерело нестабільності на східному кордоні, «сіра зона» з довгостроковим воєнним конфліктом, з якої в Європу може хлинути потік зброї, наркотиків, біженців і нелегальних мігрантів. Торговельне та економічне співробітництво ЄС з Україною продовжить погіршуватися, підвищаться ризики інвестування для європейського бізнесу.
Гостро постане питання повернення зобов’язань України за зовнішніми позиками та іноземних інвестицій в українські цінні папери, з тієї причини, що країна не може оплачувати свої борги і буде вимагати їх списання або відстрочення виплат.
У Євросоюзу також підвищаться ризики зниження торгового обороту і з Росією через посилення санкцій. Втрата ринків збуту в цьому регіоні стане серйозним ударом для європейських компаній.
Тому сприяння економічному відновленню України повністю відповідає політичним та економічним інтересам Євросоюзу, який зацікавлений у стабільному і самодостатньому сусіді, який генерує попит на товари і послуги, а не війну і нестабільність.
План для України
За словами першого віце-прем’єр-міністра України Степана Кубіва, новий європейський інвестиційний план для України – це інвестиції у відновлення і підвищення ефективності реального сектора економіки: агробізнес, інфраструктуру, кредитні програми для малого та середнього бізнесу. Європейська програма розрахована на 10 років і передбачає виділення 5 млрд євро на рік.
Кошти, що виділяються, пропонується направляти в розвиток енергозбереження, інфраструктури, цифрової економіки, аграрного сектору та кредитування малого і середнього бізнесу.
Реалізація інвестиційної програми з розвитку реального сектора економіки України дасть змогу прискорити економічне зростання в країні до 6-8% за рік, вважає ініціатор плану економічної допомоги Україні, екс-прем’єр-міністр Литви Андрюс Кубілюс.
При цьому він зазначив, що 50 млрд євро протягом 10 років мають бути спрямовані на розвиток реального сектору економіки, а не на підтримку банківського сектору або макрофінансову допомогу. Раніше європейські гроші переважно використовувалися для поповнення валютних резервів країни і стабілізацію банківської системи.
Щоб план економічної допомоги став реальністю, необхідно його схвалення країнами ЄС. Потрібна згода Ради ЄС, після прийняття якої Єврокомісія і Європейський інвестиційний банк отримають право затвердити і запустити в дію інвестиційний план для України. Зараз проект рішення знаходиться на розгляді Європарламенту.
Наша країна розраховує, що кошти будуть виділятися у вигляді безповоротної фінансової допомоги або кредитів під мінімальні відсотки. За словами керівника комітету ВРУ у закордонних справах Ганни Гопко, розглядається декілька варіантів фінансування, в тому числі: безповоротна допомога у вигляді грантів для розвитку малого та середнього бізнесу, інвестиційні програми на реалізацію інфраструктурних проектів та кредитні програми під відсоток, значно нижчий, ніж на умовах, які пропонуються європейським бізнесом зараз.
Які шанси в України стати учасником програми, стане більш зрозуміло після Саміту Східного партнерства у листопаді цього року, і від прийняття позитивного рішення Радою ЄС щодо затвердження інвестиційного плану для України.
Майбутнє в руках України
Нинішня ситуація в Україні частково схожа на ситуацію в післявоєнній Європі: напружена соціальна обстановка, зниження промислового виробництва, гостра потреба в зовнішньому фінансуванні і відсутність чіткого плану подолання проблем, що склалися.
Як показує досвід Південної Кореї, навіть бідну, технологічно відсталу аграрну країну, що більше ніж 50 років знаходиться в стані незавершеного воєнного конфлікту з КНДР, можна ефективно реформувати і вивести у світові економічні лідери. Зараз економіка Південної Кореї за рівнем ВВП займає 11 місце в світі, обігнавши за цим показником Росію.
За розрахунками інституту соціально-економічних досліджень, для подвоєння ВВП країни у найближчі 10 років потрібно забезпечити щорічний приріст економіки на рівні 8-10%. Для цього потрібно інвестувати в економіку капітальні інвестиції в сумі 500 млрд доларів, або близько 50 млрд на рік.
Керівник комітету ВРУ з питань промислової політики Віктор Галасюк вважає, що для сталого економічного розвитку Україні потрібно не менше ніж 100 млрд доларів на найближчі 10 років.
Незважаючи на те, що щорічний приплив іноземних інвестицій в Україну обчислюється мільярдами доларів, позитивного впливу на економіку це не має. Традиційно найбільшим «іноземним інвестором» в Україну був Кіпр, через який проводилася значна частина офшорних операцій великих українських фінансово-промислових груп.
У 2016 році більша частина інвестицій, що надійшли, пішла на поповнення капіталу банків і страхових компаній, що вивело Росію в лідери за рівнем інвестицій в Україну.
Особливого економічного ефекту від таких інвестицій для нашої країни не було.
«План Маршалла» для України – рятівне коло чи чергова ілюзія?
Для забезпечення стабільного зростання економіки нашій країні вже давно час зосередитися на збільшенні інвестицій в реальний сектор. Щоб забезпечити економічне зростання на рівні 9-10% за рік, приріст основного капіталу в Південній Кореї становив близько 170 млрд доларів щорічно, а в 2016 році цей показник перевищив 400 млрд дол.
Однак зараз ключовим питанням стає не тільки сума інвестицій, але і те, куди вони будуть використані. Для успішних економічних перетворень пріоритетом для інвестування стає виробничий сектор і галузі, що виробляють високотехнологічну та експортоорієнтовану продукцію. А розподіл інвестицій слід проводити з урахуванням прискореного розвитку найбільш пріоритетних галузей.
Така модель дозволить з часом Україні за рівнем економічного розвитку зайняти гідне місце серед високорозвинених країн Євросоюзу.
На думку експертів, реформування економіки в першу чергу залежить від самої України, від її успіхів у боротьбі з корупцією, реформи судової системи і гарантій дотримання прав інвесторів.
Без формування привабливого інвестиційного клімату в нашій країні «план Маршалла» для України ризикує стати черговою красивою ілюзією, без шансів на успіх.
Сергій Савенко
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас