Максим Пархоменко: цифрові гаманці для ваших Bitcoin. Що це таке, і чому за ними майбутнє? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Максим Пархоменко: цифрові гаманці для ваших Bitcoin. Що це таке, і чому за ними майбутнє?

Фінтех і Картки
785
Криптовалюти за рахунок своєї мобільності, безпеки і легкості у використанні привертають до себе велику кількість користувачів.
Також легко можна прогнозувати, що даний сегмент економіки буде і далі розвиватися за рахунок розвитку цифрових технологій та проникнення їх в наше життя на більш глибокий рівень.
В першу чергу це можливо за рахунок миттєвого доступу з будь-якого девайсу, який є у вас під рукою.
Сам Біткоїн, як і більшість інших криптовалют, – це набір ключів, що дають доступ до так званих біткоїн-адрес, між якими проводяться надалі операції.
Але для користування і адміністрації ними якраз і необхідні гаманці. Давайте розглянемо їх варіації, а також визначимося, на що варто звертати увагу в першу чергу при користуванні криптовалютою.
В першу чергу поділ йде від платформи використання. Це можуть бути: мобільні, онлайнові, апаратні (підключення зовнішнього пристрою, флеш-карти, наприклад), десктопні (програма у вас на пк).
Мобільні
Часто ці гаманці називають неповним. Це у зв’язку з тим, що вони не зберігають інформацію у себе, а часто подгружают зі сторонніх серверів.
Виходячи з цього, доступний такий гаманець буквально скрізь і вимагає величезних обчислювальних потужностей. Найпопулярніші гаманці – це Fruitwallet і Electrum.
Негативною стороною цих гаманців є низький рівень безпеки.
Також при використанні зовнішніх серверів вони не можуть обійтися без третьої сторони. Як наслідок, ними буде розпоряджатися також і ця третя сторона.
Дуже часто трапляється, що зламують сам смартфон. Відбиток пальця, двоетапна аутентифікація не рятують нас від цього. Єдиний вихід в даному випадку – це використання телефону, який був у вас 12 років тому.
Онлайнові
Здебільшого вони досить сильно подібні до мобільних. Відповідно, плюси і недоліки у них аналогічні. Варіант, як обійти всі небезпеки, полягає в тому, щоб підключиться до надійної компанії, зокрема з дорученням щодо кожної транзакції.
У зв’язку з цим ризик шахрайства буде зведено до мінімуму.
Апаратні
На даний момент це найбільш безпечний варіант доступу до гаманця. За рахунок так званого «холодного зберігання» доступ і зберігання ваших ключів стає більш безпечним.
Часто сам гаманець переноситься на флешку. В такому випадку користувач вже має фізичний образ свого гаманця, що захищає його власників від шахраїв.
На даний момент найбільшою популярністю користуються банки-сховища, у яких ви зберігаєте свої Біткоїни і проводите операції з ними. В цьому випадку у вас немає гаманця в чистому вигляді, володіння буде подібне до банківського рахунку, тому якщо для вас не критична анонімність, то ви цілком легко можна працювати так.
Як мінімум вже понад 2.5 млн користувачів роблять саме так. Найбільш популярною платформою в цьому випадку є майданчик CoinBase.
Підсумовуючи, хочеться додати, що вам в першу чергу варто звертати увагу на місце зберігання ключів доступу до ваших гаманців і можливість збереження монет в разі закриття сервісу.
Найкращим з варіантів є платформа, яка не зберігає якісь ключі доступу до гаманця і використовує технології мультипідпису, резервні ключі, 2FA, HD wallet.
При користуванні такими сервісами варто розуміти, що більша частина відповідальності ляже на вас.
При виборі онлайн гаманця важливо враховувати його надійність і тривалість роботи сервісу.
Дуже важлива наявність можливості експорту резервної копії файлу з ключами. Цілком реально також користуватися послугами Coinbase і Blockchain.
Але робота цих компаній регулюється державою, в якій вони зареєстровані. Через це на них накладені певні регуляторні вимоги, зокрема політика AML.
Вас можуть будь-якої миті попросити пройти ідентифікацію особи і надати обґрунтування походження коштів на вашому гаманці, як і в будь-якому банку.
Максим Пархоменко, аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас