Швеція першою перейде на криптовалюту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Швеція першою перейде на криптовалюту

Фінтех і Картки
3212
Національні аналоги біткоїнів потрібні там, де готівкові втрачають популярність або фінансова система потребує модернізації, пише MIT Technology Review.
У Швеції населення практично повністю відмовилося від готівки. У країні зафіксовано найнижчий рівень циркуляції банкнот за останні 30 років спостережень. Не дивно, що ЦБ Швеції думає про заміну крони на криптовалюту.
Центробанк Швеції підрахував, що в минулому році лише 15% платежів були здійснені готівкою, решта – мобільними гаманцями, картками та іншими способами. Це на 40% менше, порівняно з рівнем 2010 року.
Ситуація поставила місцевих банкірів перед питанням: чи повинна держава зробити вибір на користь повністю цифрової валюти. А якщо так, то чи повинна вона ґрунтуватися на тій самій технології, що і біткоїн. Місцевий ЦБ розуміє, що введення центробанком валюти, сенсом якої є децентралізованість, як мінімум дивне. У зв’язку з цим він вже робив заяви про те, що остаточна ефективність і безпека блокчейну не доведена. Альтернативою може стати централізована криптовалюта — «еКрона».
На думку шведських експертів, офіційна криптовалюта зможе поєднати плюси і державних грошей, і незалежних «койнів». Мова йде про те, що такі цифрові гроші, як і готівка, забезпечать анонімність, але при цьому вони не так схильні до волатильності, як сучасні криптовалюти. Видання пише, що Швеція далі від інших країн пішла у проектування своєї національної криптовалюти і, швидше за все, стане першою країною світу, яка відмовиться від традиційних грошей, замінивши їх повністю цифровими.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас