Почалися тести першого в світі клиноповітряного ракетного двигуна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Почалися тести першого в світі клиноповітряного ракетного двигуна

Технології&Авто
1607
ARCA Space Corporation оголосила про початок наземних випробувань клиноповітряного ракетного двигуна (КВРД) для першої в світі одноступінчастої ракети Demonstrator 3. ARCA треба було всього 60 днів, щоб побудувати працюючий прототип, пише New Atlas.
За останні 60 років процедура запуску ракети в космос принципово не змінилася – з набором висоти від неї відокремлюються ступені, які падають на Землю або ж згоряють в щільних шарах атмосфери. Багатоступенева система дозволяє не тільки забрати на борт більше палива для виведення вантажу на орбіту, не сильно впливаючи на вагу космічного апарата. Головне завдання – забезпечити безперебійну роботу двигунів на різних висотах. У більшості двигунів – обмежений діапазон роботи по висоті. Тому їх потрібно періодично міняти, відокремлюючи ступінь від ракети і запускаючи нові двигуни.
У ACRA вирішили кинути сформованій системі виклик і розробили перший в світі ракетний двигун, здатний однаково добре працювати як в атмосфері, так і в космосі.
У конструкції КВРД замість однієї точки вихлопу у вигляді невеликого отвору в центрі сопла використовується клиновидний виступ, навколо якого встановлюється ряд камер згоряння. Клин формує одну сторону віртуального сопла, в той час як інша частина формується потоком повітря, що проходить під час польоту.
У міру того, як ракета летить вище, більш розріджене повітря слабше утримує гази, і вони поширюються вшир. Це дозволяє двигуну автоматично налаштовуватися в польоті, перетворюючись з атмосферного в космічний з практично необмеженими коефіцієнтами розширення.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас