У Нацбанку кажуть, що курс долара по 30 є суто “технічним” — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Нацбанку кажуть, що курс долара по 30 є суто “технічним”

Казна та Політика
2161
Використаний для розрахунків бюджету-2018 курс долара є технічним і не повинен сприйматися як прогноз.
Роз’яснення щодо цього розміщене на сторінці Національного банку України у Facebook.
“Обмінний курс державного бюджету — це лише технічний показник, призначений для перерахунку показників доходів та видатків, виражених в іноземній валюті, у гривню. Той показник курсу, який уряд закладає в держбюджет, розраховується Міністерством економічного розвитку і торгівлі, а не Національним банком”, – заявив заступник директора департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ Володимир Лепушинський.
Він також підкреслив, що НБУ спеціально утримується від будь-яких заяв щодо прогнозу обмінного курсу, оскільки це може створити хибне враження, ніби Національний банк має курсові цілі.
“У НБУ відсутні будь-які цілі щодо підтримки обмінного курсу на певному рівні чи в певному діапазоні. В Україні діє режим плаваючого курсоутворення, тобто курс формується під дією ринкових сил. НБУ спеціально утримується від будь-яких заяв щодо прогнозу обмінного курсу, оскільки це може створити хибне враження, ніби Національний банк має курсові цілі”, – заявив Лепушинський.
У Мінфіні, у свою чергу, заявляють, що в проект державного бюджету на 2018 рік закладається курс 30,1 грн за долар для того, аби бути впевненими, що уряд профінансує усі взяті на себе зобов’язання. Однак у Мінфіні вважають дуже високою ймовірність того, що курс буде нижчим.
В Україні запроваджено плаваючий обмінний курс гривні, який визначається не регулятивно, а на валютному ринку. В Національному банку неодноразово наголошували, що не будуть спрямовувати свою монетарну політику на досягнення певного рівня або діапазону обмінного курсу.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас