В України досі довгий список завдань для отримання грошей від МВФ - Bloomberg — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В України досі довгий список завдань для отримання грошей від МВФ - Bloomberg

Казна та Політика
554
Візит в Україну «другого номера» МВФ минулого тижня пролив світло на те, що країні ще багато належить зробити в рамках програми допомоги від фонду на 17,5 мільярдів доларів. Про це пише Bloomberg, нагадуючи, що заступник керуючого директора фонду Девід Ліптон закінчив дводенний візит в Київ у четвер, провівши зустрічі з головою Нацбанку і українськими урядовцями, на яких обговорювався прогрес у виконанні умов для отримання чергової виплати.
Розмовляючи з прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом, Ліптон наголосив, що Україні потрібно працювати над тим, щоб перейти до швидкого зростання після економічної стабілізації.
Видання пише, що затримка з траншем від МВФ поставила під питання зобов’язання влади України, де політики «старої гвардії» часто не хочуть виступати проти системи, завдяки якій вони отримують вигоду. Востаннє Київ отримав від фонду мільярд доларів у квітні. Але це сталося на чотири місяці пізніше, ніж планувалося. А чергова виплата повинна була відбутися влітку.
Уряд України вперше продає євробонди після реструктуризації боргу в 2015 році. МВФ підтримує цей крок. Однак існує занепокоєння, чи Київ буде виконувати вимоги, які поставив перед ним кредитор, перед виборами, які пройдуть 2019 року. «Існує ризик, що реформи зупиняться остаточно», – сказав експерт Лутц Роехмаєр, який працює на Landesbank Berlin Investment GmbH.
«Якщо подивитися на історію програм МВФ, всі вони починаються з ентузіазмом. Але як тільки вимучені реформи починаються, ми спочатку говоримо про затримки, потім про зупинку, а потім про закриття програми», – додав він.
Роехмаєр вказує на те, що співпраця з МВФ все ще продовжується, і п’ятий транш, хоч і з запізненням, але буде виплачений Україні. Хоч Landesbank Berlin Investment володіє значною часткою українського боргу, компанія не збирається купувати нові українські євробонди, тому що вони «надто довгострокові».
Голова ЄБРР Сума Чахрабарті сказав у п’ятницю під час конференції в Києві, що Україна не може дозволити собі таку розкіш як затягування реформ. Щоб отримати новий транш, Києву треба провести пенсійну реформу, створити антикорупційні суди, запустити приватизацію. Існують і інші проблеми. Приміром, президенту Петру Порошенку потрібно визначитися з кандидатурою на посаду голови Нацбанку. Оскільки Валерія Гонтарева вже давно подала у відставку. Особи, поінформовані з ситуацією, розповіли виданню, що зараз на розгляді дві кандидатури.
Відкрита в березні 2015 року чотирирічна програма EFF загальним обсягом близько $ 17 млрд спочатку передбачала щоквартальний перегляд програми та виділення траншів. У 2015 році Україна отримала лише два транші – $ 5 млрд в березні і $ 1,7 млрд – в серпні. У вересні 2016 року МВФ виділив Україні третій транш – на $ 1 млрд, в квітні 2017 року МВФ виділив Україні четвертий транш – на $ 1 млрд.
За матеріалами:
Главком
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас