Андрій Зінченко: свідки Bitcoin, або що криється за криптовалютами і blockchain? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Андрій Зінченко: свідки Bitcoin, або що криється за криптовалютами і blockchain?

Фінтех і Картки
9382
Вже кілька місяців всіма можливими каналами доставки інформації йде масований наступ «свідків біткойна». Про його принади повідомляють представники найрізноманітніших сфер діяльності. Його пропонують використовувати все ширше і ширше.
Дійшло до того, що до мене на вулиці підійшла адекватного виду жінка і з палаючими очима, використовуючи, як їй здавалося, професійно і непомітно, елементи практичної психології, запитала, як я ставлюся до крипти, а також повідомила, що за криптою майбутнє. Саме з таким формулюванням. Загалом – вони вже серед нас, але значків поки не носять.
Не Bitcoin єдиним
Найбільш просунуті «свідки» знають, що в основі біткойна лежить blockchain. Досить зрозуміла технологія, одним з основних завдань якої, крім власне функціонування біткойна, є забезпечення надійної його інфраструктури. І ця технологія працює, в зв’язку з чим біткойн, будучи в світі юридично не до кінця зрозумілим і однозначним явищем, успішно приймається до оплати і має розміри обігу, які ігнорувати не можна.
Правда, сфери обігу місцями тривожні, чим тільки підігрівається інтерес – даркнет і все інше, що з цього випливає. А тут ще вартість окремо взятого «битка» стрімко злетіла до 5000 (потім, правда, досить різко впала – ред.) американських доларів при унції золота приблизно за 1330, але про золото – нижче.
«Свідки», звичайно, починають пропонувати на прикладі біткойна впроваджувати технологію блокчейн на кожному кроці, часто не розуміючи її технічної і математичної природи.
Так, крім таких радикальних заходів, як замінити всі гроші на біткойни і взагалі вести блокчейн-цифрову економіку, можна зустріти пропозиції перевести на блокчейн, наприклад, бонуси торговельних мереж і взагалі все що завгодно.
Головне, щоб в контексті впровадження фігурували слова блокчейн і біткойн. При цьому в чому саме полягатиме цифрова або біткойн-економіка, зазвичай не уточнюється.
Холодний же погляд на те, що відбувається, вимагає як мінімум вивчення «матчастини» явища, деяких історичних його аспектів, і відповідно, поділу понад 9000 пропозицій, що надходять за день, на предметні погляди і PR-заяви.
В першу чергу необхідно відзначити, що біткойн є далеко не єдиною криптовалютою. Їх тисячі в прямому сенсі. Швидкий пошук покаже, що тільки на більш-менш помітних біржах у мережі торгуються близько тисячі актуальних найменувань криптовалют.
Створити таку може будь-хто. У серпні всі профільні ресурси, наприклад, розтиражували новину про створення не мало не багато, а кошерної криптовалюти для розрахунків всередині єврейських громад! Підкреслю, що новина з’явилася в серпні, а не квітні.
Більше того – сам біткойн, так вийшло, що не один в своєму образі й недавно розділився, отримавши відгалуження (так званий форк – ред.), що, втім, не завадило йому підрости в ціні і після цього. На слуху неспеціаліста так само Ethereum та інші.
Якщо коротко, то біткойн – це одна з багатьох, але при цьому, напевно, найбільш розкручена криптовалюта. Ціна на біткойн формується попитом і можливістю обігу.
На сьогодні вона доросла до інтервалу 4-5 тис. доларів США за один нематеріальний біткойн і знизилася в сторону 3000.
Початок і наші дні
Інфраструктурою існування криптовалюти є так званий «майнінг». Технологія «блокчейн», що лежить в основі, передбачає розподілену територіально обробку даних про транзакції на обчислювальних можливостях учасників. Що в теорії, закладеній невідомими авторами, робить неможливим подвійне витрачання біткойнових одиниць без тривалого захоплення контролю над більш ніж половиною розрахункових ресурсів всіх «майнерів» – цифрових шахтарів.
По суті блокчейн – різновид фінтех-бухгалтерії, спосіб ведення реєстру. Все начебто красиво і логічно – прикладна математика на марші. Начебто…
Але чому ж тоді автори названі невідомими? Відповідь проста – ніхто не знає, хто задумав і реалізував алгоритм блокчейну, що активно просувається сьогодні й на якому працює технічно і організаційно такий популярний сьогодні біткойн і тисячі його аналогів, про які пересічний читач нічого не чув.
За легендою (якщо це слово якось можна застосувати до того, що відбувається – авт.) автором був якийсь Сатосі Накомото, якого ніхто ніколи не бачив. Існує думка, що за його ім’ям може стояти група людей, але це, знову ж таки, версія.
Цікавий початок – мільярдні обороти, які обслуговують, за чутками, чорний ринок зброї та інших не завжди законних товарів і ніхто толком не знає, хто це все підняв за такий короткий час – немає і 10 років. Втім, спікерів від біткойна стає все більше.
І якщо до професійних учасників і користувачів у цілому цікавої технології, таких як банківська і реєстраційна сфери, питання про подальші шляхи розвитку можна ставити предметно, то звідки взялася така величезна кількість проповідників основи біткойна – блокчейн у всіх сферах суспільного життя аж до побутового і не тільки – не зовсім зрозуміло.
Нещодавно під час обговорення двох перспективних соціальних проектів я почув типове для сьогоднішнього дня «обов’язково розгляньте використання блокчейну» на стадії, коли ще до кінця не зрозуміло, як вони будуть виглядати в підсумку, але блокчейн вже треба «прикручувати». А питання про крипту на вулиці тривожно підсвічує рівень проникнення бажання заробити на темі в маси.
Але повернемося до криптовалют. Реалії змусили держави реагувати на цей безпрецедентний виклик. Виникла гостра дискусія про фінансово-правову природу криптовалют.
Японія, наприклад, відповідаючи на неофіційний і дещо припилений слоган «Все незрозуміле і дивне на планеті за останні десятиліття придумано в Японії» оперативно визнала біткойн валютою. Не відстає і Канада. З іншого боку, деякі країни швидко заборонили незрозуміле явище до з’ясування.
В Україні профільні органи дуже своєчасно взяли тайм-аут для розробки позиції. Разом з тим фіскальна служба позиціонує криптовалюту якимось грошовим сурогатом. Поліція викриває зловмисників, які в Інституті електрозварювання імені Патона (очевидно великі ліміти по електриці – авт.) організували видобуток біткойна, списуючи кіловати на експерименти. Це в свою чергу не заважає Приватбанку виставляти курси BTC і працювати з ними. Загалом єдності в цьому питанні ні в світі, ні в Україні немає.
Концепція криптовалют
Сама концепція криптовалют задумана економічно цікаво. Якщо озирнутися на золото, то воно завжди було «тихою гаванню» і альтернативою для вкладень. Його видобуток вимагає відомих зусиль. Відповідно, для видобутку криптовалюти теж потрібні зусилля, але вже розрахункові.
Якщо золота добути відразу і багато (ну або хоча б достовірно родовище розвідати в доступному місці – ред.), то його ціна може впасти, якщо, як у фільмі про агента 007 «Голдфінгер», частина існуючого золота стане непридатним до обороту, то його ціна зросте.
Алгоритми існування криптовалют ставлять цій економічній особливості милицю у вигляді автоматичного (закладеного програмно – ред.) ускладнення видобутку, якщо до нього опідключається аж надто багато «шахтарів». І спрощує його, якщо добувачів мало.
Неможливість масово «друкувати» криптовалюту повз алгоритм формує протидію інфляційним ризикам, але подальші перспективи з урахуванням різних форків, бажання держав регулювати процес, дефляційної складової в природі явища і інших чинників, роблять конкретні параметри перспектив роботи з криптовалютами туманними вже в середньостроковій перспективі.
Прогнози різняться від «все лопне» до «коштуватиме мільйони через обмеженість тиражу».
Лопатися, до слова, є чому. Зростання вартості біткойна з 0 до 5000 USD за найкоротший проміжок часу зі значними стрибками (волатильність) деякими експертами оцінюється як бульбашка.
ЇЇ порівнюють з бульбашкою доткомів, кредитною бульбашкою на ринку нерухомості, бульбашкою цін на цибулини тюльпанів тощо. Існують думки і про елементи пірамідальності, хоча формально це не зовсім так.
При цьому природу нестримного зростання ніхто толком не описує. У цьому контексті рости біткойн може до будь-якої умовної цифри, як і падати як завгодно глибоко.
Анонімність же роботи з біткойном не є абсолютною для широких мас, крадіжка біткойнів можлива хоча б «викраденням» гаманців, транскордонне використання не 100% унікальне явище.
Та й сучасні витончені види шахрайства тримають користувачів і тих, хто цікавиться, під прицілом. Деякі називають шахрайством сам біткойн.
У зв’язку з цим стали з’являтися різного роду близько конспірологічні й навіть фантастичні версії активного росту біткойна.
Так, наприклад, існує думка, що біткойн та інші криптовалюти нібито створені для того, щоб, будучи розкрученими, вилучити з обігу «зайву» ліквідність, надруковану після кризи. З цієї точки зору організаційно процес нагадує скупку радянських чавунних гир дорого для розгону ціни перед припиненням прийому.
Окрема кримінологічна точка зору звертає увагу на те, що ринки незаконних товарів, які нібито обслуговує біткойн, в кінцевому підсумку глобально контролюються обмеженим колом центрів впливу і біткойн буде в ціні доти, доки буде прийматися продавцями.
У разі ж умовної домовленості центрів впливу про раптове для покупців закінчення продажів за біткойн і початок продажів за умовні інші криптовалюти наслідки для котирувань спрогнозувати нескладно.
Обґрунтування можуть бути будь-якими аж до повної їх відсутності.
З цих позицій «свідки» є мало не обов’язковим елементом «маркетингової стратегії».
Окремо варто відзначити існування майже риторичного запитання про те, чому виробники відеокарт, які несподівано виявилися одними з основних пристроїв для цифрошахтарів і виробники спеціальних верстатів з видобутку – ASIС, самі не будують т.зв. ферми (кластери пристроїв – авт.), що ніби як мало б принести більше прибутку, ніж простий продаж засобів видобутку.
Втім, є думка, що виробники других таки пускали верстати в роботу перед продажем, що на ранніх стадіях сильно впливало на автоматично регульовану складність видобутку. ASICи продавалися в основному за передоплатою.
Також варто звернути увагу на існуючу думку про те, що нібито в ряд піратських дистрибутивів популярного ПЗ сьогодні інтегруються програмні засоби для прихованого майнінгу на комп’ютері жертви на користь пірата. І хоча на окремому комп’ютері приховано багато “намайнити” не вдасться, проте ботнет (мережа) з сотень таких машин може бути солідним інструментом в руках зловмисників.
«Блокчейновий Уроборос»
Разом з цим майнінг як джерело доходу може вичерпатися через зміни алгоритмів роботи криптовалют і завершення видобутку з задекларованих обсягів. Про це в т.ч. прямо заявляє, наприклад, автор Ефіру. Він же прямо говорить про волатильність.
Але жити на одних комісійних майнери (тоді їм, мабуть, придумають нову назву – авт.), ймовірно, не зможуть – як мінімум спожиті потужності електроенергії не відповідатимуть доходу, не буде самоокупності, якщо тільки вони водночас не будуть добувати або підтримувати обчислювально інші прибуткові проекти.
У зв’язку з цим можна очікувати відтоку учасників цього виду діяльності, що призведе до ймовірної концентрації її у великих гравців, падіння котирувань і в перспективі взагалі поставить питання про існування конкретного виду криптовалюти.
А ми пам’ятаємо, що «фішка» блокчейну, яка просувається – децентралізація і в разі концентрації мережа може бути скомпрометована, що повністю нівелює на початку декларовані переваги. Це все буде сприяти виходу на вторинний ринок обчислювального «заліза». Коло замкнулося і «блокчейновий Уроборос» почав їсти свій хвіст.
Наскільки це має або не має стосунок до дійсності, можна буде оцінити в перспективі, а поки необхідно звернути увагу, що сама технологія блокчейн має відомі теоретичні уразливості в разі контролю більше половини обчислювальної інфраструктури в одних руках.
Практичних випадків успішних зловживань не зафіксовано, але це не означає, що при теоретичній можливості їх не буде на практиці ніколи. У цьому ключі впровадження блокчейну в процес державного управління (в широкому сенсі) може мати ризики, пов’язані з монопольним контролем потужностей.
Тобто перевага блокчейну зможе проявитися в разі, якщо буде забезпечено реальне розподілене зберігання і обробка даних, або абсолютна безпека всередині системи. Інакше прикладний сенс пропонованих ідей може бути скомпрометований.
У будь-якому випадку, навіть якщо майбутнє покаже неоднозначні перспективи конкретних криптовалют, доконаним можна вважати факт впровадження блокчейну в сучасні реалії, що, ймовірно, могло і бути основною метою задуму глобально.
Наскільки глибоко він буде імплементований, залежить від багатьох факторів, не останнім з яких є всепоглинаюче бажання значної частини акторів (діючий суб’єкт [індивідуальний або колективний]; індивід, соціальна група, організація, інститут, спільність людей, які вчиняють дії, спрямовані на інших – ред.) не втрачати актуальності і бути в тренді.
Таким чином, як сам феномен криптовалют, його логічна база, історія появи, так і перспективи їх (як видів) прикладного використання є в першу чергу суттєвим науковим кросдисциплінарним викликом сучасності, який вимагає глибокого всебічного, в т.ч. міжнародного вивчення і моделювання перед практичним впровадженням.
Особливо на державному рівні з огляду на ризики, що, очевидно, не може бути замінено маркетинговими і PR-технологіями в просуванні.
Андрій Зінченко, доктор філософії в галузі економіки, доцент кафедри фінансів Національного університету суднобудування, магістр державного управління (МРА)
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас