Як не потрапити в пастку ненадійних забудовників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як не потрапити в пастку ненадійних забудовників

Нерухомість
1181
На початку серпня одна з основних артерій Києва, Харківське шосе, була перекрита жителями восьми новобудов. Інвестори вимагали включити їм електрику і воду. Люди вклали гроші в дорогу столичну нерухомість і думали, що готова коробка це і є власне житло. Але ці будівлі не були введені в експлуатацію, інвестори не отримали документи, а технічна складова цих будівель не витримує ніякої критики.
«У тих умовах, в яких будинок залишив забудовник, будинок не може отримати технічні умови, тому що це небезпечно. І ми, і люди залишаємося заручниками», – повідомила прес-секретар заступника голови КМДА Петра Пантелєєва Юлія Грамотна. Виходить, недобросовісний забудовник кинув напризволяще і чиновників, і своїх клієнтів. І таких кричущих випадків по всьому Києву десятки, а по країні – сотні.
Ситуація з будинками скандального Анатолія Войцеховського, який відомий більше 40 незаконними будівництвами в столиці, загнала в безвихідну ситуацію кілька тисяч громадян. Проблема в тому, що ці інвестори не перевіряли ніякої додаткової інформації про продавця нерухомості. Вони просто повірили рекламі і низьким цінам на житло. Звісно, кожен інвестор шукає оптимальний для своєї кишені варіант. Але не кожен розуміє важливість перевірки забудовника перед тим, як віддати йому кровно зароблені тисячі американських доларів.
«На сьогодні в судах перебувають 352 справи за позовами Держархбудінспекції про знесення об’єктів самочинного будівництва. З них по 102 справах провадження було відкрито минулого року», – озвучив чималі цифри глава Державної архітектурно-будівельної інспекції України Олексій Кудрявцев. Тобто влада не завжди йде назустріч інвесторам і закривають очі на те, що люди живуть в незданих новобудовах без будь-яких документів. Можливо, незабаром в Україні з’являться перші прецеденти знесення незаконних новобудов.
Втрата фінансових коштів, часу і надалі самого об’єкта нерухомості – це те, що чекає недалекоглядних інвесторів, для яких єдиним критерієм вибору житла є його дешевизна або потужна рекламна кампанія.
Експерти ж радять перевіряти не тільки імідж забудовника, але і всі документи на будівництво, технічні характеристики об’єкта і навіть зробити юридичну оцінку ризиків. Якщо перевірити імідж на форумах і в ЗМІ досить просто, то з технічними моментами і юридичним аналізом простому інвестору розібратися дуже складно. Для цього потрібно мати не тільки розуміння процесів зведення новобудов, а й мати доступ до різного роду реєстрів і баз.
«Базовий етап аналізу новобудови – це отримання правовстановлюючих пакетів документів від забудовника. Потрібно знати цільове призначення земельної ділянки. Потрібно ознайомитися з документом, який підтверджує купівлю або оренду даної земельної ділянки. Чи дає право цей документ на будівництво багатоповерхового будинку на даній ділянці чи ні. Далі на справжність і чинність перевіряються дозвільні документи на початок будівництва», – розповідає Геннадій Паламарчук, директор відділу по роботі із забудовниками порталу нерухомості mesto.ua.
За даними Державної служби статистики, в Україні тимчасово припинено або законсервовано будівництво 2433 багатоквартирних житлових будинків. Це дуже багато – тисячі сімей залишилися без грошей і з сумними перспективами отримати хоч якесь житло. Щоб не опинитися на їхньому місці, потрібно визначити для себе головні проблеми при купівлі нерухомості. Серед них, як розповідає Паламарчук, відсутність необхідних дозволів та прав на землю, незаконне відчуження земельної ділянки, арешти, іпотека, несплачені податки, судові спори, шахрайство і ще багато інших підводних каменів.
Список потенційних проблем можна продовжувати. Але в існуючій ситуації в нашій країні потрібно розуміти, що всі ці пункти самому перевірити неможливо. Ну не може пересічний громадянин перевірити самостійно наявність обмежень щодо розпорядження нерухомістю, наявність прав третіх осіб на об’єкт нерухомості або неправомірне оформлення документів на об’єкт нерухомості. Таку інформацію не знайдеш в інтернеті і ЗМІ, хоча вона і допомагає прийняти правильне рішення при купівлі житла. Для цього є фахівці, юристи та експерти з нерухомості, які можуть подивитися всі ці деталі по реєстрах і уточнити по своїх каналах, щоб уберегти вас від втрати грошей.
«Має існувати законодавче регулювання процесу будівництва. Це, в тому числі, сертифікація і перевірки забудовників, щоб не допускати незаконних будівництв і «будівельних пірамід». В Україні є базовий закон «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю». Але цього недостатньо. Може бути девальвація, банкрутство забудовника, а сам процес будівництва може заблокувати корумпований чиновник», – розповіла член постійної комісії Київської міської ради з питань містобудування, архітектури та землекористування Ольга Балицька.
У такій ситуації на перший план виходить юридична оцінка ризиків потенційного об’єкта інвестування. Такі послуги, тобто повний супровід процесу інвестування, обходяться всього в кілька тисяч гривень. Але в підсумку можуть заощадити сотні тисяч. Важко не погодитися, що в Україні купівля нерухомості – це дуже серйозний крок у житті, і не варто недооцінювати ризиків, які він несе. Грубо кажучи, допомога фахівців буде коштувати 1% від вартості об’єкта, але при цьому повністю мінімізує ризик втратити все 100%.
 
Зараз постраждалі інвестори будинків Войцеховського просять мерію створити муніципальну будівельну компанію, якій би передали всі проблемні об’єкти. Навіть якщо це відбудеться – потрібно буде проводити аудит і з’ясовувати, скільки грошей потрібно на введення експлуатацію, добудову будинків і оренду землі. А це займе роки. Цілі роки без грошей і без житла. Це хороший урок для майбутніх інвесторів, яким варто проводити аудит і перевіряти документи на будинок до придбання житла, а не після, коли раптово зникають і забудовник, і гроші інвесторів.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас