Впав, піднявся, пішов. Чому росте курс долара? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Впав, піднявся, пішов. Чому росте курс долара?

Валюта
7117
Після літнього затишшя експерти прогнозують осіннє підвищення курсу долара. На початку 2017 року долар різко стрибнув угору, проте вже влітку курс американської валюти сягнув мінімуму цього року – 25,4 гривні за $1.
За декілька вересневих днів долар наздогнав свій липневий показник у 26,2 гривні, а НБУ різко почав знижувати офіційний курс гривні. До речі, середньорічний курс, закладений у бюджеті, становить 27,2 гривні за долар і саме його прогнозують українцям вже у жовтні.
Які фактори вплинули на подорожчання валюти в Україні, чому це відбувається восени, та які прогнози можна дати на майбутнє.
Сезонний попит
З останніх днів серпня офіційний курс долара вже встиг вирости на 30 копійок, і хоча в процентному співвідношенні це всього 1,2% – питання про стабільність національної грошової одиниці встигло наробити шуму. Про це говорять економісти незалежної групи макроекономічного аналізу та прогнозування IMF Group Ukraine. «Справа в тому, що економісти знають, а населення інтуїтивно відчуває, що 1,2% девальвації – лише початок тренду ревальвації в зворотній бік і перехід до традиційної осінньої девальвації, яка зазвичай триває до січня-лютого», – впевнений економіст Григорій Кукуруза.
Фінансові експерти стверджують, що підвищення курсу долара має декілька причин. Основна – сезонний попит, якому не варто дивуватися. Підвищення попиту на валюту щоосені – традиційне явище для української економіки. До того ж, довіра українців до національної валюти зовсім невелика, навіть незважаючи на літнє зміцнення гривні. «Ми бачимо, що гривня влітку зміцнювалася, кон’юнктура світових ринків була досить сприятлива, але традиційно у вересні починається пожвавлення ділової активності, в тому числі імпортерів, які готуються до другого півріччя, здійснюють закупівлі. Тому звичайно рух коштів у вересні посилюється», – коментує член Української спілки фінансових аналітиків Віталій Шапран.
Ядерна програма КНДР
Разом із зміною сезону на долар вплинули і процеси у світовій політиці та економіці. Минулого тижня курс євро до долара США вперше з початку 2015 року подолав психологічний бар’єр в $1,20 за 1 євро. До кінця тижня ситуація стабілізувалася. «Основними каталізаторами подібного сплеску є: військова криза, пов’язана з ядерною програмою Північної Кореї, високий рівень нестабільності на сировинних ринках і очікування великих інституційних гравців, що Європейський Центральний Банк почне згортати програму «кількісного пом’якшення» («кількісне пом’якшення – нетрадиційний засіб грошово-кредитної політики, що використовується центральними банками для стимулювання зростання національної економіки. – Ред.) вже восени цього року. Відповідно, такий розвиток подій залишив свій відбиток і на українському валютному ринку», – говорить перший заступник голови правління «Альпарі-банку» Єгор Перелигін. За словами експерта, на валюту також впливають виплати України за зовнішніми зобов’язаннями та політична нестабільність в країні, які не прив’язані до сезону. До того ж ці фактори позначаються на курсі долара на тлі слабкого економічного зростання в країні.
Прорахунок Нацбанку
У той час як більшість експертів занепокоєні через зростання курсу долара, інші, навпаки, вбачають у цьому позитив. Наприклад, виконавчий директор Фонду Блейзера Олег Устенко стверджує, що зміцнення курсу гривні влітку було штучним явищем, а ось зростання його восени – цілком природне і мало відбутись раніше. Набагато більше користі Україна мала б, якби влітку, навпаки, міцнів долар.
«Я не вважаю, що курс, який тримався в Україні цього літа, був правильним. Під час чотирьох наступних років Україна має здійснити великі виплати за зовнішніми боргами. В сумі це близько $20 млрд. Протягом 2018-2019 років ми повинні виплатити $10 млрд. Я б волів бачити ситуацію, коли НБУ активно формує додаткові золотовалютні резерви, викуповуючи валюту на ринку і не даючи можливості гривні зміцнитися, щоб сформувати подушку безпеки на наступні два роки, але цього не відбулось. Вважаю, що те, що ми бачили влітку цього року – це прорахунок НБУ», – зазначив Олег Устенко.
За словами експерта, якби курс гривні цього літа не зміцнився, Нацбанк завдяки скуповуванню валюти збагатив би власні золотовалютні резерви до $19 млрд, із яких $1,5 млрд пішли б на викуп цінних паперів, які свого часу на світовий фінансовий ринок запустила колишній міністр фінансів Наталія Яресько в обмін на списання 20% зовнішнього боргу України. «Можна було б їх викупити зараз, коли цінні папери продавалися з 50-відсотковим дисконтом. За 1 долар наших зобов’язань давали 50 центів. Усього цінних паперів було випущено на 3 мільярди. Таким чином, за $1,5 млрд можна було б їх викупити, а не дбати про зміцнення курсу гривні», – додає Устенко.
Як змінить долар новий глава НБУ
Розмови про зміну глави НБУ ведуться з квітня, від того часу як екс-керівник НБУ Валерія Гонтарева написала заяву про звільнення. Фактична відсутність офіційного голови Нацбанку не додає оптимізму гривні, стабільність якої залежить від долара. Саме призначення нового офіційного керівника Нацбанку може суттєво вплинути на майбутній курс американської валюти.
Виконавчий директор Фонду Блейзера Олег Устенко говорить, що курс долара, в першу чергу, залежатиме від політики нового керівництва Нацбанку. «Якщо буде призначений новий офіційний глава НБУ, я б припускав, що він буде проводити помірну політику і думатиме більше про середню та довгострокові перспективи. Новий голова скоріше піде на деяку девальвацію гривні. В такому разі на кінець року ми будемо очікувати курс 28-28,5. Якщо ж курс триматиметься на рівні 26-27 гривень за долар, – це буде сигнал про недалекоглядність нового очільника НБУ», – зазначає експерт.
Можливо, вже у жовтні долар візьме позначку у 27,5, впевнені експерти. І це не максимальна межа для його зростання. Експерти допускають підвищення курсу навіть до 29 гривень за долар, залежно від економічних чинників.
«Необхідно допускати можливість руху курсу гривні до долара США до рівня 28,00-29,00 грн за долар до кінця 2017-го/початку 2018-го років. При цьому, рух в районі 7-12% можна сміливо сприймати як «природній». Будівельні цикли в країнах-споживачах важкого і промислового українського виробництва сповільнюються в осінній і зимовий періоди. Буде спостерігатися певний сезонний спад в металургійному та хімічному експорті. Валютної виручки буде надходити менше, а вимиватися валюти (на енергоносії і зовнішні платежі) буде набагато більше», – пояснює Єгор Перелигін.
Більш оптимістичний курс у 27-27,6 грн за долар прогнозують у незалежній групі макроекономічного аналізу та прогнозуванні IMF Group Ukraine. «З огляду на фактор традиційного дворазового збільшення бюджетних виплат в грудні і спрямування частини цих грошей на валютний ринок, – ми прогнозуємо, що курс до кінця року зупиниться на позначці 27-27,6 грн», – говорить Григорій Кукуруза.
Юлія Тунік
За матеріалами:
Главком
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас