12 років у школі: ВР прийняла нову редакцію закону про освіту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

12 років у школі: ВР прийняла нову редакцію закону про освіту

Казна та Політика
2891
Верховна Рада прийняла нову редакцію закону “Про освіту”, який передбачає введення 12-річного навчання в школі.
За прийняття в цілому законопроекту №3491-д проголосували 255 депутатів при мінімально необхідних 226.
Згідно з текстом законопроекту, особа реалізує своє право на освіту протягом життя шляхом формальної, неформальної та інформальної освіти, а основними формами отримання освіти є: інституційна (очна (денна, вечірня), заочна, дистанційна, мережева), індивідуальна (екстернат, сімейна (домашня), педагогічний патронаж) і дуальна.
Повна середня освіта включає 12 років і передбачає три рівні: початкова (4 роки), базова середня (5 років) і профільна середня (3 роки), яку отримують у старшій школі або професійних закладах освіти.
Навчання в школі діти можуть починати в 6 або 7 років.
Навчання учнів за програмами 12-річної школи для початкової освіти починається 1 вересня 2018 року, для базової середньої освіти – 1 вересня 2022 року і для профільної середньої освіти – 1 вересня 2027 року.
З 1 вересня 2027 термін отримання профільної середньої освіти всіма претендентами буде становити 3 роки, а до 2027 року впровадження освітніх програм трирічної профільної школи можливе за рішенням Міністерства освіти і науки та за наявності відповідного стандарту профільної середньої освіти і відповідної типової освітньої програми.
Результати навчання випускників після завершення кожного рівня середньої освіти повинні обов’язково підтверджуватись зовнішнім незалежним тестуванням, перелік предметів для якого визначає Міністерство освіти і науки.
Тестування за результатами початкового рівня освіти здійснюється лише з метою моніторингу якості освітньої діяльності навчальних закладів.
Профільна середня освіта (старші класи) може бути двох напрямків – загальноосвітньою (академічною) і професійною.
Професійна освіта передбачає її більшу орієнтованість на потреби ринку праці з урахуванням здібностей учня.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас