Нацбанк покаже українцям реальний курс гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк покаже українцям реальний курс гривні

Валюта
3143
В рамках розвитку фінансового ринку України Національний банк пропонує низку змін в роботу міжбанківського валютного ринку.
Регулятор тепер буде по-новому відстежувати угоди і розраховувати курс національної валюти. Такі кроки повинні допомогти більш оперативно моніторити ситуацію під час торгів і показати реальний ринковий курс.
До чого призведуть зміни на практиці, як тепер буде працювати міжбанк і що станеться з курсом гривні, ми вирішили дізнатися у банкірів та експертів фінансового ринку.
Національний банк поступово переходить до розрахунку офіційного курсу ринковими інструментами. Вже зараз курс НБУ визначається на підставі котирувань міжбанківських угод, які проводяться в торговельних майданчиках Thomson Reuters і Bloomberg.
Але в даний час всі укладені угоди підлягають обов’язковій реєстрації у спеціальному програмному забезпеченні НБУ «ВалКлі».
«У найближчі місяці обов’язковість цієї реєстрації буде скасована, а база даних для розрахунку офіційного курсу буде передаватися в НБУ безпосередньо від Thomson Reuters і Bloomberg, що підвищить прозорість цього процесу», — розповів нам директор казначейства Банку Кредит Дніпро Олег Курінний.
За словами фінансистів, зміна правил купівлі валюти та порядку реєстрації угод повинна спростити роботу банків і дати клієнтам можливість бути більш гнучкими у прийнятті рішень про купівлю валюти.
«Що стосується змін нормативу валютної позиції банку, то потрібно дочекатися конкретики. Але будь-яка лібералізація ринку дасть більшу ліквідність, а банкам – можливість швидко реагувати на зміни ринкової кон’юнктури», — зазначив заступник директора департаменту казначейства і міжнародного бізнесу Банку ПІВДЕННИЙ Олег Ропяк.
Варто відзначити, що поступовий відхід від використання ВалКлі регулятор почав ще в жовтні 2016 року. Тоді Нацбанк скасував для банків необхідність реєстрації операції клієнтів в системі ВалКлі.
Крім того, регулятор почав проводити валютні інтервенції через торговельно-інформаційні системи Bloomberg і Reuters (ТІС). Таким чином, на даний момент ВалКлі використовується тільки для підтвердження реєстрації міжбанківських угод.
За прогнозами фінансистів, перехід НБУ на моніторинг угод в Thomson Reuters повинен збільшити оперативність і об’єктивність інформації з валютного ринку.
Плаваючий курс неприйнятний для України
На сьогоднішній день банки проводять валютні операції в Thomson Reuters, далі фіксують їх у внутрішніх системах, а потім — вводять інформацію в ВалКлі. З моменту фактичної угоди до моменту заведення інформації в ВалКлі може пройти кілька годин.
Курс розрахують по-новому
Знявши цю вимогу, НБУ отримає доступ до оперативної інформації. Отже, зможе оперативно реагувати на викривлення попиту і пропозиції ринку. З банків у такому випадку буде знято обов’язок щодо дублювання інформації.
«При такому моніторингу ретрансляція інформації про хід торгів і курс буде більш об’єктивною і нею зможе скористатися клієнт для оцінки курсу, за яким банк провів валютну операцію», — говорить старший аналітик Forex Club Андрій Шевчишин.
Враховуючи, що Україна переходить до стратегії плаваючого курсу і ринкового курсоутворення, підтвердження угод регулятором рано чи пізно потрібно буде скасувати, кажуть банкіри.
Інструмент добре зарекомендував себе в розпал кризи, коли НБУ використовував його, щоб зрізати частину заявок і тим самим штучно знизити попит на валюту. Втім, зараз цю тактику Нацбанк вже не використовує. А на ринок потрапляють всі заявки.
«Що стосується реєстрації угод, дилери банків для їх укладення використовують ТІС, які фіксують всі угоди. Оскільки ТІС відкривають інформацію про міжбанківські угоди для НБУ, необхідність ВалКлі і Кредінфо як джерел даних відпадає», — розповіла виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова.
Таким чином, кажуть експерти, використання даних ТІС дозволить регулятору стежити за ринком в реальному часі, а не отримувати інформацію про операції в кінці дня, як це відбувається зараз.
Для банків, у свою чергу, відмова від ВалКлі означає зменшення обсягу звітності, що позитивно позначиться на їхній діяльності.
Гривню розморозять
Враховуючи все вищесказане і те, що робота через ТІС відповідає міжнародним практикам, системи ВалКлі і Кредінфо втрачають свою актуальність. І Нацбанк розраховує припинити їх використання вже в 2017 році.
Втім, незважаючи на те, що вже сьогодні понад 80% банківського ринку торгує через термінали Bloomberg і Reuters, цей процес, на думку експертів, може зайняти набагато більше часу.
Після цього офіційний курс гривні буде розраховуватися як середньоарифметичне значення за операціями в ТІС з “відсіканням крайніх угод” замість середньозваженого значення за операціями ВалКлі.
В теорії це означає, що офіційний курс буде повніше відображати ринкову ситуацію. А поодинокі угоди не будуть псувати загальну картину.
Денис Вергун
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас