Як буде регулюватися ринок криптовалют — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як буде регулюватися ринок криптовалют

Казна та Політика
1854
Вартість криптовалюти Bitcoin в останній місяць зростає шаленими темпами. Так, 7 серпня, його вартість досягла позначки в $3000, день потому – $3500, через тиждень ціна зросла до $4000. І ось вже 1 вересня курс Bitcoin досяг позначки $4821.
В цей час в Україні з біткойнами продовжують активно боротися силові органи – податкова і СБУ.
Про те, що Україні треба робити з біткойнами, чому українські спецслужби активно перевіряють тих, хто їх майнить, і чому сьогодні люди довіряють більше біткойну, ніж євро і долару, розповіли експерти.
Заступник голови Національного банку України Олег Чурій:
Державним органам влади необхідно визначитися, що таке не тільки біткойн, а що таке віртуальні валюти, які на сьогодні стають дедалі поширенішими. Ми бачимо, що розвиток йде досить стрімко. Тому питання в тому, як ми можемо регулювати цей ринок, воно досі залишається відкритим.
Ми як один з регуляторів цього ринку, не можемо сказати або визначити статус цієї валюти. Тут необхідна також думка інших регуляторів, інших державних органів.
Я не думаю, що в нашій країні є велика кількість людей, які до кінця розбираються, що таке віртуальні валюти, в чому їх зміст, яким чином можна туди інвестувати, які ризики. Людей в основному приваблює цей бізнес через досить вибухове зростання ціни.
З початку року біткойн коштував близько $500, а в середині серпня досяг позначки в $4500. Напевно, це може свідчити про те, що все-таки є ознаки якоїсь фінансової піраміди або мильної бульбашки. В основному люди беруть участь у цьому тому, що вони бачать зростання ціни і вони бачать можливість заробити. Водночас необхідно враховувати і ризики, а вони насправді величезні.
Тому в разі якихось негативних подій, які можуть бути пов’язані з хакерськими атаками або з тим, що в самих системах віртуальних валют будуть виявлятися якісь дефекти або маніпуляції, то ціна може змінюватися дуже сильно. Тому питання фінансової грамотності тут виходить на перший план. На жаль, я думаю, це питання дуже складне. 25 років минуло, як Україна живе в ринковій економіці, але, на жаль, фінансова грамотність більшої частини населення залишається на досить низькому рівні.
Незважаючи на те, що тема віртуальних валют популярна, поки ми не бачимо реалізації національних криптовалют в інших країнах. Нещодавно Естонія оголосила про те, що вони хочуть запустити криптонаціональну валюту. Подивимося. Мені здається, у них будуть великі питання з точки зору регулювання за європейським законодавством. На сьогодні таких прикладів немає. І говорити про успішність криптонаціональних валют або провальність поки ще рано.
Засновник Distributed Lab Павло Кравченко:
Для початку, варто визначити, що таке біткойн. Найчастіше це визначається через аналогію. Біткойн, по суті, – це цифрове золото. Тобто деякий віртуальний товар, який можна придбати, обміняти, але при цьому він не є грошима, бо йому не притаманні всі властивості грошей.
Держава в цьому випадку повинні просвіщати користувачів щодо того, які небезпеки несе той чи інший спосіб інвестування, які технічно ризики можуть виникнути при зберіганні біткойна. Найпоширеніший – це втрата ключа і неможливість відновлення біткойна з тієї причини, що це децентралізована система, у якій немає відповідальної особи, який уповноважений і здатний відновити цінності. Виходячи з цих чинників, має прийматися рішення.
Те, що біткойн ніяк не визначений, дозволяє силовикам проводити рейди і перевірки. Що стосується визначення правового статусу, думаю, що державі потрібно в першу чергу визначити, якої мети вона хоче досягти. Чи це захист прав споживачів чи можливість ставити біткойн на баланс підприємствам, щоб платити з них легально податки, і так далі. Але спочатку треба визначити мету”.
Я думаю, що мета повинна бути така, щоб громадяни могли декларувати свої біткойни як цінність. Вони мають право їх тримати, інвестувати в них і можливість брати на баланс їхнім компаніям.
Для того, щоб щось можна було назвати пірамідою, необхідно як мінімум два критерії. Перший – це те, що є прямий вигододержатель. Тобто той, хто отримує гроші за покупку. І друге – гроші наступних вкладників повинні виплачуватися попереднім. А біткойн не володіє такими властивостями.
У зв’язку з тим, що економічні наслідки запуску валюти Центробанку не ясні. Саме тому жодна країна в світі повноцінно це не зробила. Всі озираються один на одного. Але я впевнений, що це станеться в найближчі роки, можеливо, десятиліття.
Вадим Макеєв
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас