В АМКУ заявили, що кризи на ринку автогазу можна було уникнути — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В АМКУ заявили, що кризи на ринку автогазу можна було уникнути

Енергетика
686
Антимонопольний комітет України (АМКУ) перевіряє обґрунтованість подорожчання скрапленого газу, однак зазначає, що кризової ситуації можна було уникнути, повідомляється на сайті відомства.
“Разом з існуванням об’єктивних причин різкого зростання цін на скраплений газ, ми не виключаємо і присутності суб’єктивних факторів, які можуть свідчити про ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції”, – цитує прес-служба голову АМКУ Юрія Терентьєва.
Як наголошується в повідомленні, 21 серпня комітет вимагав від найбільших гравців на ринку надати відповідну інформацію і викликав для пояснень ситуації представників виробників та імпортерів скрапленого газу. Потім 23 серпня голова АМКУ доручив всім територіальним відділенням проаналізувати, чи відповідають дії операторів при встановленні ними цін на автогазозаправних станціях законодавству про захист економічної конкуренції.
АМКУ нагадав, що в червні повідомляв уряд, Адміністрацію президента та інші державні органи про ризики цінових коливань на ринку нафтопродуктів і скрапленого газу через імпортозалежність цій галузі. Тоді комітет рекомендував стимулювати ввезення сирої нафти і нарощувати обсяги виробництва нафтопродуктів, створювати стратегічні запаси і диверсифікувати поставки.
“Кризової ситуації можна було б уникнути при своєчасному виконанні цього доручення в повному обсязі”, – наголошується в повідомленні відомства.

Довідка Finance.UA:

  • За період з 18 по 21 серпня ціна автогазу в великих мережах АЗС у Києві зросла в середньому на 1,5 гривні за літр – до 14,99 гривні за літр.
  • За період з 23 по 28 серпня ціна на пропан підвищилася до 16,5 гривні за літр.
  • На думку експертів, підвищення ціни на паливо сталося через дефіцит пального у виробників і постачальників, однак, на думку Гройсмана, ціни піднялися на 40% через змову монополістів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас