Кримчан змусять повернути кредитні борги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кримчан змусять повернути кредитні борги

Кредит&Депозит
3415
Кабмін вніс до Верховної Ради законопроект (№7045), яким має намір призупинити дію норми про позовну давність на вимоги кредиторів до позичальників і поручителів, які перебувають на тимчасово окупованій території.
Разом з тим, документ встановлює 3-річний термін позовної давності у справах про стягнення заборгованості за кредитними договорами починаючи з дня, наступного за днем повернення окупованих територій під юрисдикцію України.
Норми закону поширюються не тільки на борги українців перед фінустановами, але і на майно, яке залишилося у банків у заставі по таких позиках. Йдеться про рухоме або нерухоме майно, передане в якості забезпечення за кредитними договорами та розташоване на тимчасово окупованій території.
Фактично, кажуть юристи, це означає, що після повернення під українську юрисдикцію окупованих територій, нині тимчасово звільнені від виконання зобов’язань перед фінансистами боржники, повинні будуть погасити заборгованість. Причому, включаючи нараховані відсотки, пені та штрафи. В іншому випадку кредитор матиме право стягнути заборгованість через суд.
Хоча закон про захист прав громадян на окупованій території не звільняє їх від необхідності гасити борги, а лише встановлював тимчасове право відмовитися від виплат, боржники могли ухилитися від зобов’язань перед банками через прострочений період позовної давності.
Юристи поставилися до ініціатив Кабміну в цілому позитивно. Однак дивуються, чому його норми стосуються тільки банківських боржників. І ставлять умовою їх застосування відшкодування збитків.
«Особисто мені не зрозуміло, чому цим законом забезпечується призупинення позовної давності саме для банківських або інших фінансових установ», – заперечує керуючий партнер АО “Чудовський і партнери” Ігор Чудовський.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас