Як "теплі кредити" зігрівають українські оселі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як "теплі кредити" зігрівають українські оселі

Кредит&Депозит
920
За даними агенства Держенергоефективності України, станом на 28 серпня, за час дії “теплих кредитів” ними скористалися майже 320 тисяч сімей – на суму в майже 4,2 мільярда гривень. Серед них – більше тисячі об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), де мешкає 80 тисяч родин. За вісім місяців поточного року сума виданих позик перевищила сукупне фінансування, надане у 2016 році, та становила майже півтора мільярди гривень.
“Утеплення будинків – це найбільш витратний захід, як і встановлення котлів. У цих заходів – найвища вартість та найвищий термін окупності”, – пояснює пріоритети щодо робіт на покращення енергоефективності експерт “Асоціації енергоаудиторів” Вікторія Коваленко. Утім, зазначає вона, саме вони є найбільш дієвими.
Експерти радять починати теплову модернізацію із так званого енергетичного аудиту, під час якого фахівці оцінюють, як краще забезпечити збереження тепла та заощадження ресурсів у кожному конкретному випадку. “Для кожної будівлі комплекс заходів визначається індивідуально і зазвичай відрізняється за переліком робіт, сумою коштів та часом окупності”, – додає представниця ОПОРИ Юлія Чеберяк. При цьому власник самостійно вирішує, що і як робити та на що саме варто взяти кредит.
Держава фінансово підтримує громадян, які вирішують це зробити, та відшкодовує до 40 відсотків позики, але не більше 14 тисяч гривень, йдеться на сайті Держенергоефективності. Фінансування здійснюється через державні “Ощадбанк”, “Укргазбанк” та “Укрексімбанк”, у лютому 2017 року до них додався націоналізований “Приватбанк”.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас