Пологи за $1000: експерти пояснили, як реформа позначиться на ціні медпослуги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пологи за $1000: експерти пояснили, як реформа позначиться на ціні медпослуги

Особисті фінанси
2628
МОЗ спростував повідомлення ЗМІ про введення платних пологів в країні. За словами чиновників, поряд з первинною, екстреною та паліативною допомогою реформа передбачає, що допомога породіллі залишиться безкоштовною.
Втім, експерти сумніваються, що зміни зможуть забезпечити реальну «безкоштовність» пологів на початкових етапах реформи. Ймовірно, українським породіллям крім уже звичних послуг лікарів доведеться вносити плату і за додатковий сервіс від пологового будинку.
«Реформа гарантує безкоштовні пологи для всіх, включаючи іноземців. Законопроект передбачає, що всі базові медпослуги для породіль увійдуть в безкоштовний пакет. Заплатити доведеться за екстрасервіс, наприклад, окрему палату», – пояснює виконавчий директор благодійного фонду «Пацієнти України» Ольга Стефанишина.
За її словами, поняття безкоштовних пологів на сьогоднішній день в Україні не існує. Якщо сім’я хоче гарантувати безпеку новонародженого і матері, потрібно домовитися з доктором і своєчасно внести плату. Середній гонорар лікаря за адекватний прийом пологів у великих містах-мільйонниках становить близько $1 тис.
Однак не всі експерти налаштовані так оптимістично. Деякі з них наполягають, що існуюча ситуація з пологами в Україні близька до ідеальної. І спроби законодавців перекроїти нинішні правила гри принесуть одні тільки біди.
«70% жінок задоволені послугами допомоги при пологах. Не думаю, що знайдеться хоч одна інша послуга, нехай і не медична, рівень лояльності споживачів до якої був би настільки високим», – парирує президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк.
За його словами, реформа не допоможе поліпшити статистику. Лікарі як брали мзду з пацієнтів за свої послуги, так і братимуть. А навантаження на бюджет молодої сім’ї тільки зросте. До того ж, проблема договірних відносин між лікарем і породіллею сильно перебільшена, а ціни невисокі – від 50 грн, вважає він.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас