Заставний рай: як американці продаватимуть активи Нацбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заставний рай: як американці продаватимуть активи Нацбанку

Казна та Політика
609
Демонстративна прозорість і глибока деталізація аукціонних правил може спіткнутися об нероздільні пули гігантських розмірів і безповоротну плату за «тільки запитати».
Українська “дочка” американської торговельної площадки DebtX опублікувала на своєму веб-сайті повний текст правил проведення торгів майном проблемних банків. Документ, як повідомило джерело у Фонді гарантування вкладів фізосіб, отримав схвалення чиновників 14 серпня. Що логічно: він складений у повній відповідності з положенням ФГВФО про організацію продажу таких активів.
Кого допустять
Взяти участь в аукціоні з продажу банківських застав в теорії може кожен. Для цього, насамперед, належить пройти первинну реєстрацію на сайті майданчика, заповнивши необхідні поля.
На цьому етапі від покупця не потребують ніякої конфіденційної інформації, а сама процедура дуже схожа на аналогічний процес при реєстрації облікового запису в соцмережі або поштовому сервісі. Принаймні, так він реалізований на англомовному сайті debtx.com (версія для українських користувачів досі не представлена). Втім, первинна реєстрація не дає права брати участь у торгах.
Для цього майданчику доведеться надати додаткові документи. Нічого складного немає і в цій вимозі. Простому громадянину достатньо вислати скан-копії паспорта та ідентифікаційного коду. Від юрособи вимагатимуть копії установчих документів.
Однак на цьому доступність аукціонних торгів для всіх бажаючих закінчується. Щоб отримати доступ до кабінету даних організатора, потенційному учаснику необхідно заплатити майданчику реєстраційний внесок, що повертається. За вичерпну інформацію про торговані активи, включаючи електронні копії документів, американці просять $500. Причому незалежно від стартової ціни торгованого лота.
Звичайно, йдеться у правилах, несплата внеску потенційним покупцем не може служити підставою для недопущення його до торгів. Однак бажаючим заощадити на інформації доведеться торгуватися за «кота в мішку». Тобто за лоти, відомості про які вдалося почерпнути з коротких даних «публічного паспорта».
Вхід заборонено
Реальним же учасником торгів зможе стати тільки той, хто завчасно сплатить гарантійний внесок (розмір та умови встановлюються ФГВФО). У випадку з анонсованими торгами активів Нацбанку, які виставляються на аукціон єдиним пулом на суму 6,5 млрд грн, зобов’язують інвестора розмістити забезпечення в $300 тис.
До речі, правила прямо забороняють учасникам купувати окремі складові вибраного пулу. Такі цінові пропозиції просто не будуть розглядатися майданчиком. Мабуть, саме цей пункт документа викликає найбільші сумніви.
З одного боку, прагнення Фонду продати «все і відразу» зрозуміло. Адже так разом з ліквідними активами можна позбутися і відвертого сміття. Але якщо в один пул зібрати активів, скажімо, на 6,5 млрд грн, шанси продати його за адекватною ринковою ціною можуть виявитися сміховинно малими. Крім того, покупцям масивного «збірника» застав можуть відмовити і з інших причин.
Правила DebtX забороняють брати участь у торгах окремим категоріям інвесторів. Так, боржникам і поручителям за кредитами, що реалізуються, не дозволять викупити власні борги. А особам, які не мають відповідних ліцензійних прав, відмовлять у купівлі майна, обіг якого обмежено законом.
В теорії обидві заборони повинні захистити торги від зловживань і помилок. На практиці ж, у разі продажу величезного пулу застав і зобов’язань, вони можуть істотно обмежити список потенційних покупців. Адже якщо в довгому переліку майна виявиться, наприклад, ящик горілки, до торгів, згідно з правилами, будуть допущені лише юридичні особи, що володіють відповідною ліцензією.
Відмовлять у реєстрації і тим учасникам, які надали реєстраційну інформацію невчасно або не в повному обсязі. Щоправда, правила передбачають необмежену кількість спроб виправити недоліки в документах і подати заявку повторно. Головне – встигнути до закінчення терміну подання.
Якщо передумав
DebtX залишає за покупцем право кинути затію з купівлею банківських застав і навіть готовий повернути гарантійний внесок у повному обсязі (реєстраційний не підлягає відшкодуванню ні за яких обставин).
Але лише в тому випадку, якщо той встиг відкликати заяву на участь до закінчення реєстрації. В іншому випадку організатор «залишає за собою право не відшкодовувати суму гарантійного внеску.
Заставу обіцяють повернути протягом 10-ти робочих днів у звичайному порядку або за 3 робочих дні — якщо аукціон був скасований.
Порядок торгів
Процедура торгів розбита на два етапи. В ході першого учасники подають закриту цінову пропозицію, інформація про яку не розголошується іншим учасникам. З усього різноманіття пропозицій система відбирає три найбільші (якщо учасників тільки двоє — обох). Якщо кілька учасників подали однакові пропозиції, у фінал торгів потраплять ті з них, хто подав свою раніше.
На подання закритих цінових пропозиції організатор відводить суворо лімітований проміжок часу, інформація про який надається не раніше, ніж через 12 днів після офіційної публікації про проведення аукціону. Подані пропозиції не можуть бути відкликані.
Три претенденти, які запропонували найкращу ціну в закритому режимі, відкрито торгуються на другому етапі. Переможцем виявляється найщедріший. Але лише в тому випадку, якщо він підняв ціну хоча б на один крок аукціону. Учасник, який не робив цінових пропозицій у ході другого етапу, може брати участь у торгах лише в тому випадку, якщо запропонована ним «закрита» ціна перевищує стартову на один крок аукціону і більше.
Торги, що не відбулися
Правила DebtX дозволяють визнавати аукціон таким, що не відбувся, у ряді випадків. Наприклад, аукціон буде скасований, якщо зареєструвався лише один учасник. Або остаточна ціна торгів не перевищує стартову хоча б на один крок аукціону.
А переможець може бути дискваліфікований за відмову підписувати протокол торгів у триденний термін. Або вносити оплату чи підписувати договір купівлі-продажу з банком протягом 20-ти робочих днів. Гарантійний внесок дискваліфікованому переможцю не повертається.
Юрій Павлов
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас