Незалежна асоціація банків прокоментувала законопроект "Про валюту" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Незалежна асоціація банків прокоментувала законопроект "Про валюту"

Валюта
1954
Незалежна асоціація банків україни (НАБУ) вважає, що розроблений Національним банком законопроект “Про валюту” знімає перешкоди для дебюрократизації валютного регулювання і виводить його на підзаконний рівень.
Про це йдеться в повідомленні НАБУ.
Асоціація відзначає, що новий законопроект передбачає більш широкі можливості для НБУ у формуванні правил валютного ринку і валютних операцій.
На думку НАБУ, даний проект закону виводить валютне регулювання на підзаконний рівень і знімає законодавчі перешкоди для здійснення регулятором розумної дебюрократизації в сфері валютного регулювання, а також дає можливість оперативно реагувати на тенденції і виклики.
“Загальна ситуація в країні призвела до того, що офіційні валютні торги скоротилися майже втричі. Накопичилося багато претензій до декрету “Про систему валютного регулювання і валютного контролю” від 1993 року, який зараз регулює валютний ринок, і до тієї політики, яка проводилася в рамках цього документа. Дебюрократизація процедур валютного регулювання є найпершим завданням комплексної лібералізації. Тому, безумовно, цей законопроект – позитивний сигнал для всього ринку, ми йдемо шляхом еволюції валютного регулювання”, – зазначив голова ради НАБУ Роман Шпек.
Зокрема, законопроект передбачає відхід від видачі індивідуальних ліцензій.
Замість них НБУ будуть видаватися дозволи із зазначенням граничної суми.
Цінні папери вже не будуть валютними цінностями.
Тепер важливо, не у якій валюті цінні папери номіновані, а в якій валюті здійснюються пов’язані з ними розрахунки.
Банківська асоціація зазначила, що є певні невідповідності між окремими частинами законопроекту.
Бувають суб’єктивні категорії, на кшталт “адекватних” заходів, які вимагають пояснення або виправлення.
Також потребує обговорення питання про більш чітке визначення меж повноважень регулятора, в тому числі про заходи впливу, розміри штрафів. Потребують уточнення норми проведення нагляду банком над суб’єктами операцій.
Також необхідно визначити однаковий підхід до валютного контролю робіт і послуг.
“Зараз нечіткість визначення робіт і послуг у чинному правовому полі України призводить до надмірного навантаження на банки при здійсненні валютного контролю, великої ймовірності помилок, конфліктів між банками і їхніми клієнтами”, – повідомила НАБУ.
Відповідно до законопроекту, гривня – єдиний законний засіб платежу на території України. З іншого боку, встановлюються випадки розрахунків на території України в іноземній валюті. Так, проект встановлює невиключний перелік операцій, які дозволяється здійснювати в іноземній валюті, і дає право НБУ визначати додаткові випадки.
Це саме стосується і переліку операцій, на які потрібна ліцензія, а також заходів захисту.
“Така ситуація призведе до регулювання одних і тих же правовідносин великою кількістю нормативних документів різних рівнів”, – повідомила НАБУ.

Довідка Finance.UA:

  • У разі прийняття, закон набере чинності через 6 місяців з дати його прийняття, а в частині “введення тимчасових обмежень” Національним банком – через 2 роки.*
  • Очікується, що протягом трьох тижнів НБУ проведе кілька зустрічей з представниками банківського сектору, бізнесу та експертною спільнотою для публічного обговорення законодавчих змін.
  • Після чого, з урахуванням зауважень і пропозицій, законопроект представлять на Національній раді реформ.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас