Німецька EWE вперше перетворить газосховища в соляних печерах на гігантський акумулятор — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німецька EWE вперше перетворить газосховища в соляних печерах на гігантський акумулятор

Енергетика
564
Німецька енергокомпанія EWE AG планує перетворити дві соляні каверни (печери), які зараз використовуються для зберігання природного газу, в перший в своєму роді акумулятор – найбільше електрохімічне джерело енергії.
Поки що проект носить експериментальний характер, проте в разі успіху він може бути реплікований і в інших підземних газосховищах, якщо попит на газ почне знижуватися.
Два сховища обсягом близько 100 тис. кубометрів кожне є частиною кластера з восьми печер в Йемгумі на північному заході Німеччини, заявив “Інтерфаксу” керівник проекту Ральф Рікенберг. Проект отримав назву brine4power, що в приблизному перекладі означає “енергія з сольового розчину”.
Акумулятор забезпечить зберігання 700 МВт/год – цієї електроенергії вистачить, щоб забезпечити весь Берлін на одну годину.
Технологія проточного редокс-акумулятора, яка лягла в основу brine4power, відома з 1940 року, але її ніколи раніше не використовували в соляних печерах. В кавернах розмістять електрохімічно активовані розчини: в одній – аноліт, в іншій – католіт. Часто в компонентах редокс-акумуляторів використовують ванадій і сірчану кислоту. “Ми ж використовуємо соляний розчин і полімери, які можна заряджати електронами і знімати заряд”, – пояснив Р.Рікенберг.
Такі компоненти стійкіші і надійніші від традиційного підходу. Крім того, полімери суттєво дешевші від рідкісних металів, які зазвичай складають до 90% вартості проточних редокс-акумуляторів, повідомив Interfax Natural Gas Daily дослідник інституту Грентема при Імперському коледжі Лондона Олівер Шмідт. Інститут Грентема здебільшого займається дослідженнями змін клімату і навколишнього середовища.
Плановий термін служби печерного акумулятора становить 20 років, передбачається, що за цей час пройде від 10 тис. до 20 тис. циклів заряду-розряду. Пуск в експлуатацію намічено на 2023 рік. Зараз проект проходить стадію лабораторного тестування на дослідному зразку меншого розміру.
У печери Йемгума проект буде переведений в наступному році, для початку будуть встановлені невеликі пілотні акумулятори. Вартість розміщення фінальної повномасштабної версії на 700 МВт/год оцінюється в 120 млн євро.
На думку О.Шмідта, потоковий редокс-акумулятор EWE краще підходить для довгострокового зберігання великих обсягів електроенергії, ніж існуючі варіанти акумуляторів, засновані на літії.
Однак його колега з Імперського коледжу Лондона Володимир Юфіт вважає, що подібні проекти будуть складними, оскільки в кожному випадку доведеться адаптувати технічні специфікації до умов конкретної печери, а це загрожує високими капвитратами. Крім того, існує питання логістики, оскільки соляні каверни можуть перебувати далеко від центрів виробництва і споживання електроенергії, зазначає експерт.
Разом з тим аналітик британської консалтингової компанії IDTechEx Лоренцо Гранде вважає, що високі капіталовкладення будуть компенсуватися тривалим терміном служби. “Потокові редокс-акумулятори дорожчі з точки зору капвитрат, необхідних для їх встановлення, але вони дуже дешеві в експлуатації і, як очікується, можуть працювати з тією ж ефективністю 20 років і більше”, – сказав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас