В Інституті електрозварювання ім.Патона виявили незаконну фабрику Bitcoin — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Інституті електрозварювання ім.Патона виявили незаконну фабрику Bitcoin

Фінтех і Картки
9745
Слідчі Святошинського управління поліції і Служби безпеки України (СБУ) виявили “на території ДП “Лікувально-відновний центр “ІЕЗ ім. Патона” 200 одиниць комп’ютерного обладнання для генерації криптовалюти Bitcoin”, які працювали з порушенням законодавства України.
Про це йдеться в постанові Святошинського районного суду міста Києва, опублікованій в єдиному державному реєстрі судових рішень.
У постанові суду йдеться, що в ході досудового розслідування встановлено, що кілька осіб за попередньою змовою, переслідуючи особисту корисливу зацікавленість, вирішили здійснити підробку банківських документів. Слідчі відзначають, що випуск і обіг грошових сурогатів криптовалюти Bitcoin на території України заборонені відповідно до ч. 2 ст. 32 Закону України “Про Національний банк України”. У документі також наголошується, що ці процеси порушують вимоги Законів України “Про Національний банк України”, “Про банки і банківську діяльність”, статті 9 Закону України “Про платіжні системи та переказ коштів в Україні”, згідно з якою платіжні організації платіжних систем, учасники платіжних систем та оператори послуг платіжної інфраструктури мають право здійснювати діяльність в Україні тільки після їх реєстрації шляхом внесення відомостей про них до Реєстру. Порядок такої реєстрації визначений “Положенням про порядок реєстрації платіжних систем, учасники платіжних систем та операторів послуг платіжної інфраструктури”, затвердженим постановою Правління НБУ від 04.02.2014 № 43.
Слідчий зазначив, що для реалізації злочинного умислу в непрацюючому басейні ЛВЦ були розміщені 200 одиниць комп’ютерного обладнання, так звані “Майнери”. При цьому жодних договорів не укладено, оскільки згаданій вище групі сприяли посадові особи Лікувально-відновного центру.
“В подальшому отримана криптовалюта використовується як засіб платежу шляхом здійснення обмінних операцій на електронні гроші офіційних платіжних систем, шляхом підробки електронних платіжних доручень та інших банківських документів”, — наголошується в постанові суду. У подальшому частина згенерованої валюти з використанням електронних гаманців платіжних систем конвертується і переказується на банківські рахунки підприємств з ознаками фіктивності. З них зазначені кошти перераховуються на карткові рахунки зловмисниками і переводяться у готівку.
Слідчий Нацполіції під час засідання суду зазначив, що інформація була отримана від свідка — співробітника СБУ, який отримав інформацію про це на початку липня 2017 р.
Суд дозволив Нацполіції провести огляд за адресою басейну “Лікувально-відновлювального центру ІЕЗ їм. Патона” з метою розшуку і вилучення речей та документів, пов’язаних з генерацією Bitcoin.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас