Гроші закінчилися: у кого і за що в Україні відберуть субсидію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гроші закінчилися: у кого і за що в Україні відберуть субсидію

Особисті фінанси
4069
Восени субсидії можуть втратити мільйон українців. За підрахунками економістів, пільговиків має стати як мінімум на 20% менше. У групі ризику — безробітні, студенти та заробітчани.
Мінімалка винна
Одна з причин зменшення субсидій — мінімальна зарплата, яку підняли до 3200 грн. Про це говорить екс-заступник голови міністерства ЖКГ Олександр Мазурчак. «Справа в тому, що Кабмін прийняв хитре рішення. Якщо раніше розрахунок субсидії вівся, виходячи з ваших доходів за минулий рік, то тепер будуть враховувати тільки час з 1 січня. Тобто фактично будуть враховувати підвищену мінімальну зарплату. Таким чином, досить багато українців втратять пільгу», — пояснив Мазурчак. Крім того, допомога від держави зменшиться і за рахунок нового зростання тарифів.
З осені українці відчують на собі і зменшення соціальних норм. Так, якщо раніше субсидія на опалення, наприклад, квартири в 60 кв. м покривала 330 кубометрів газу, то зараз знижку нарахують лише на 300 кубів, а за решту 30 куб. м доведеться доплатити, тобто трохи більше ніж 200 грн.
Скоротився і сам опалювальний сезон: якщо раніше субсидія призначалася з 1 жовтня по 30 квітня, то тепер — з 15 жовтня по 15 квітня. Більш того, зекономлені субсидійні гроші вам не зарахують на наступний місяць, а конфіскують. Тому розраховувати на те, що у відносно теплому листопаді ви зекономили допомогу для грудня або січня, не варто.
Міністр соцполітики Андрій Рева підтверджує: «Восени кількість тих, хто отримує субсидії, зменшиться з 7,5 млн осіб до 5,5-6 млн. Це природний процес. Пенсії піднімаються, середня зарплата зросла на 37%, добробут людей зростає, і вони отримують менше субсидій», – сказав міністр.
Хто в групі ризику
Примітно, що з настанням осені легше буде влаштуватися на роботу сторожем, ніж бути безробітним. «Якщо ви безробітний, то вам за замовчуванням у доходи пишуть дві мінімальні зарплати — 6400 грн, якщо студент — 3200 грн. І з них розраховують пільги. Тому краще влаштуватися сторожем на 4000 грн і мати більше шансів отримати знижку на комуналку», — радить економічний експерт Олександр Охріменко. Такі ж проблеми і у приватних підприємців. Якщо ви СПДшник першої групи, то вам нарахують автоматично дохід у 6400 грн, а якщо належите до другої, то вже — 9600 грн.
Також позбавляють субсидій і за те, що ви переїхали і не повідомили про це соцоргани. Такі рішення судів вже є. Наприклад, в Івано-Франківській області жителя Калуського району хотіли позбавити пільг через те, що він виїхав і не попередив сільраду. Він повинен був повернути 14,6 тис. грн. Щоправда, суд став на бік чоловіка.
Без субсидій залишаться також боржники. І хоча офіційно кажуть, що борг в два місяці не буде причиною для відмови, насправді українці скаржаться, що відмовляють, навіть якщо заборгував за місяць. «Нам так і сказали: якщо є хоча б мінімальний борг, субсидії не дадуть. А що робити, якщо немає грошей заплатити?» — обурюється киянин Костянтин Горовий.
Чому скоротиться кількість пільговиків, відповідь очевидна: немає грошей. За словами Олександра Мазурчака, на субсидії виділено 16 млрд грн.: «Це тільки половина необхідної суми. І до кінця року ми будемо мати борг в 50 млрд грн перед підприємствами ЖКГ. Найважче доведеться ОСББ. Комунальні будинки ще захистять і не дозволять відключити людям воду або опалення через борги. А ОСББ захистити буде нікому».
Марина Петик
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас