В Україні знову прискорилася інфляція: що дорожчає (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні знову прискорилася інфляція: що дорожчає (інфографіка)

Казна та Політика
1742
Споживча інфляція в Україні за липень склала 0,2% порівняно з червнем. З початку року ціни зросли на 8,2%, повідомляє “Сегодня” з посиланням на прес-службу Кабінету міністрів України. Дані щодо інфляції в річному вираженні (до липня-2016) уряд не наводить.
Водночас, виходячи з даних Державної служби статистики, цей показник склав 15,9%. Це вище, ніж було в червні.
Червневий показник інфляції Нацбанк вже називав найвищим у році. Регулятор розраховував, що в липні на Україну чекає дефляція в місячному вираженні, замість якої зафіксовано зростання цін на 0,2%.
Але, за словами голови Ради НБУ Богдана Данилишина, ситуація знаходиться під контролем Нацбанку і уряду.
“Враховуючи певне пожвавлення економічного зростання в 2016-2017 роках, а також значне уповільнення інфляційних процесів за останні два роки, показники “липень до червня” і “липень до грудня” вказують на те, що ситуація знаходиться під контролем уряду, а також у межах інфляційного таргету, затвердженого Радою Національного банку України. Це нормально, враховуючи значне уповільнення інфляційних очікувань в Україні”, – упевнений Данилишин.
В Україні знову прискорилася інфляція: що дорожчає (інфографіка)
При цьому, як зазначає Держстат, в Україні найбільше подорожчали м’ясо (5,1%), рис, олія, хліб, макаронні вироби (0,8 – 2,4%).
Ціни на алкогольні напої і тютюнові вироби підвищилися на 1,6%, що в першу чергу пов’язано з подорожчанням тютюнових виробів на 3,3%. Подешевшали яйця (-9%) і овочі (-9,2%).
Зниження цін було зафіксовано на одяг і взуття (-4,4%), а також пальне і мастила (1,1%). Зростання тарифів на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 0,6% відбулося, головним чином, за рахунок підвищення тарифів на утримання будинків та прибудинкових територій на 8,5%, каналізацію – на 1,4%, водопостачання – на 1,1%.
“За підсумками року, враховуючи, що в серпні до липня завжди спостерігається дефляція, ми можемо вийти на однозначний показник”, – прогнозує Данилишин.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас