В Естонії розглянуть можливість введення БОДу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Естонії розглянуть можливість введення БОДу

Світ
799
Правоцентристська Вільна партія Естонії створила робочу групу для вивчення безумовного основного доходу (БОДу). До неї увійшли демографи, соціологи і фахівці з податків. До початку 2018 року експерти визначать, який формат соціальних допомог найкраще підходить країні.
Вільна партія Естонії (Eesti Vabaerakond) сформувала дослідницьку групу для вивчення безумовного основного доходу. Лідер партії Артур Талвік вважає, що естонці повинні мати уявлення про існуючі експерименти з базовими виплатами. Нагадаємо, що в Європі пілотний проект по впровадженню нового типу соціальних виплат за фактом громадянства тестують у Фінляндії. Застосовувати інноваційний підхід до соціальних виплат також збирається Голландія.
На думку Талвіка, безумовний основний дохід підтримують не тільки ліві партії і політики. Введення нового типу соцгарантій зніме навантаження з урядових інститутів і дозволить громадянам більше часу приділяти благодійності та волонтерській роботі, а значить, з часом принесе користь суспільству.
Дослідження, що проводиться Вільною партією, триватиме до кінця року. У ньому візьмуть участь соціологи, демографи та експерти в податковій сфері.
Введення БОДу також обговорює естонська Партія зелених, яка планує провести в Талліні невеличкий експеримент з новим форматом виплат. Партійці припускають, що в пілотному проекті візьме участь 1000 випадково відібраних громадян, кожен із яких буде щомісяця отримувати по 400 євро. Експеримент триватиме 4 роки. На відміну від Фінляндії, в естонському експерименті зможуть взяти участь не тільки незаможні й безробітні жителі.
Крім того, в листопаді 2016 року активіст Яанус Нурмоя склав петицію до естонського уряду з вимогами оцінити можливість введення БОДу в країні. Поки проект зібрав 558 підписів з необхідних для розгляду документа 1000, повідомляє сайт Всесвітньої мережі базового доходу (BIEN).
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас