Вірус «Petya.A»: затримали українця, який інфікував 400 комп'ютерів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вірус «Petya.A»: затримали українця, який інфікував 400 комп'ютерів

Фінтех і Картки
4029
Крім того, було встановлено перелік компаній, які вирішили скористатися загальнодержавною кібератакою і навмисно завантажували собі цей вірус для приховування злочинної діяльності та ухилення від сплати штрафних санкцій
Працівники відділу протидії кіберзлочинності в Чернігівській області встановили, що 51-річний мешканець Нікополя на файлових обмінниках і за соціальними каналами мережі Інтернет виклав відео з докладним описом того, яким чином можна запустити вірус «Petya.A» на комп’ютерах.
У коментарях до відео чоловік розмістив посилання на свою сторінку в соціальній мережі, на яку він завантажив сам вірус і розповсюдив його користувачам мережі Інтернет.
Як повідомили в кіберполіції, в результаті обшуку вилучили комп’ютерну техніку, за допомогою якої поширювався комп’ютерний вірус «Petya.A».
Крім того, працівники кіберполіції виявили файли з шкідливим програмним забезпеченням.
Під час спілкування з поліцейськими чоловік пояснив, що після хакерської атаки, яка відбулася в червні 2017 року, він завантажив вірус на свій аккаунт на файлообмінному сервері. Посилання на файл він завантажив у свій блог (залишаючи коментарі під безкоштовним відео).
Оперативники кіберполіції встановили, що цей вірус користувачі мережі завантажили на свої комп’ютери близько 400 разів, таким чином інфікувавши власні технічні пристрої вірусом «Petya.A».
Крім того, було встановлено перелік компаній, які вирішили скористатися загальнодержавною кібератакою і навмисно завантажували собі цей вірус для приховування своєї злочинної діяльності та ухилення від сплати штрафних санкцій державі.
Заходи із притягнення керівництва цих компаній до відповідальності вже вживаються.

Довідка Фінансів.юа:

  • 27 червня Національний банк України попередив банки і інших учасників фінансового сектору про здійснювану зовнішню хакерську атаку невідомим вірусом.
  • Експерти Group-IB заявили, що причиною масштабної атаки на компанії України став вірус-шифрувальник Petya, який блокує комп’ютери і вимагає $300 викупу в біткоїнах.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас