День Фінансів.юа: рішення щодо облікової ставки і обіцянка стосовно міжбанку від НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

День Фінансів.юа: рішення щодо облікової ставки і обіцянка стосовно міжбанку від НБУ

722
Головним ньюсмейкером четверга, 3 серпня, можна назвати Нацбанк. Регулятор встиг і оголосити рішення щодо облікової ставки, і пообіцяти банкам розширення можливостей на міжбанківському ринку, і оголосити золотовалютні резерви. А тепер детальніше.
Ще зранку НБУ вніс зміни до порядку розрахунків і міжбанківського переказу коштів. Зокрема, внесено зміни до Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою правління НБУ від 21 січня 2004 року №22 в частині прийняття до виконання банками інкасового доручення (розпорядження) на стягнення податкового боргу, оформленого контролюючим органом на підставі рішення керівника контролюючого органу (його заступника або уповноваженої особи).
Уже вдень Нацбанк оголосив рішення. Нагадаємо, раніше регулятор знижував облікову ставку – до 12,5% річних з 13 – по обліковій ставці.
Згодом пообіцяв найближчим часом розширити можливості банків для проведення операцій з власною іноземною валютою на міжбанківському ринку. “Для цього ми плануємо підвищити розмір дозволеного сальдо купівлі-продажу між банками іноземних валют протягом одного робочого дня з 0,5% до 1% від розміру регулятивного капіталу”, – уточнив заступник голови правління Нацбанку України Дмитро Сологуб.
Заступник глави Національного банку також повідомив, що українці продовжують позбуватися валюти.
А золотовалютні резерви України перевищили $18 млрд. За його словами, сприятлива ситуація на валютному ринку дозволила НБУ з початку року купити 1,4 млрд доларів (чиста купівля інвалюти).
З прогнозів регулятора, варто відзначити очікування дефляції. Разом з тим базова інфляція в червні підвищилася до 6,8% в річному вимірі і, за оцінками НБУ, продовжила прискорюватися в липні. Це пов’язано з вторинними ефектами від подорожчання сирих продуктів, збільшенням виробничих витрат, в тому числі на оплату праці, і зростанням тарифів на послуги з утримання будинків.
До речі, поки НБУ все це розповідав, Олена Коробкова постаралася пояснити, чому інвестори перехотіли скуповувати українські банки. Вона запевняє, що українськими банками в цьому році цікавилися інвестори з Великобританії, Туреччини, Грузії, Ірану, але…
Наші журналісти теж не сиділи без діла і встигли підготувати для вас статтю про проблемні банки України. У ній ви зможете ознайомитися не тільки зі списком претендентів на ліквідацію. Але і дізнатися про те, як заробляли мільйони на банкрутствах.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас