Банк «Гефест» згорів без капіталу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк «Гефест» згорів без капіталу

Фондовий ринок
739
Національний банк закрив найменший банк країни. «Гефест» з непрозорою структурою власності визнаний неплатоспроможним через дефіцит капіталу. Вливання в банк рятівних 80 млн грн мав забезпечити Євген Березовський з Айбокс Банку, але гроші так і не надійшли.
Кривдять найменших
Національний банк вивів з ринку останній «непрозорий» банк. НБУ визнав неплатоспроможним банк «Гефест», який займав в кінці I кварталу за активами останнє 90-е місце. У реєстрі центробанку лише один «Гефест» мав статус «структура власності з ознаками непрозорості». Всі інші банки підтвердили структуру власників. Однак НБУ вивів «Гефест» з ринку з іншої причини.
«Гефест», як і банк «Новий» (до речі, він також мав непрозорий капітал), покинули ринок, оскільки до 11 липня ні їх статутний, ні регулятивний капітал не були збільшені до мінімально необхідних регулятором 200 млн грн. Але якщо банк «Новий» був закритий майже відразу – 13 липня, то банку «Гефест» дали шанс до кінця липня. 1 серпня Нацбанк визнав «Гефест» неплатоспроможним, оскільки він «не забезпечив виконання вимог нормативно-правових актів регулятора в частині приведення розміру регулятивного капіталу до розміру, не менше ніж 200 млн грн, в термін до 11 липня».
Як повідомляв FinClub, НБУ з 12 липня може визнавати проблемними (статус дається на термін до 180 днів) банки, капітал яких менше 200 млн грн. Таких установ в той момент було 20, а зараз десять: за минулі три тижні два банки збанкрутували, а вісім – завершили процес докапіталізації (в тому числі Мотор Банк і Альтбанк). «Розмір регулятивного капіталу ПАТ «КБ Гефест» на 31 липня був менше однієї третини від мінімального рівня», – пояснили в НБУ. Меншим від потрібного був і статутний капітал – 121 млн грн. «Гефест» майже не працював і навіть не мав зобов’язань перед клієнтами, кажуть в НБУ.
Станом на 1 квітня 2017 року активи банку становили 17,7 млн грн, з яких 16,3 млн грн – відстрочений податковий актив. На 120,5 млн грн сформовані резерви під кредити і заборгованість клієнтів. Кредитного портфеля немає. Зобов’язання банку становили 889 тис. грн (2 тис. грн – гроші юросіб, а 887 тис. грн – «інші зобов’язання»). Збиток в I кварталі – 48 млн грн.
ФГВФО вже призначив тимчасового адміністратора Вікторію Степанець. Вона вже зайшла в банк, що займає невелике приміщення в мікрорайоні Виноградар, і приступила до роботи, повідомили FinClub в прес-службі ФГВФО.
Коротке життя
Банк «Гефест» був створений в 2013 році в Донецьку. Нинішнє керівництво НБУ називало його банком групи «бебі-бумерів», які відкривалися в період президентства Віктора Януковича виключно для перепродажу, тому активну діяльність не вели. «Банк, як у тій казці про красуню, «спав» і чекав свого принца – інвестора. З початком кризи казка скінчилася: інвестори не з’явилися, а самостійно розвивати установу у власників забракло коштів або бажання», – описували в НБУ. «Банк «Гефест» був передостаннім банком, який був створений в період бебі-буму в кінці 2013 року, отримав ліцензію і не здійснював ніякої діяльності», – підкреслював начальник управління реєстрації та ліцензування НБУ Олександр Бевз.
З початку банківської кризи Нацбанк ліквідував два банки в Криму і п’ять – у зоні АТО. У 2014 році ринок покинули Промекономбанк (21 травня), «Український фінансовий світ» (14 серпня) і УкрБізнесБанк (25 грудня), а в 2015-му – ЧБРР (2 вересня), «Морський» (2 вересня), Східно-промисловий банк (9 вересня) і Укркомунбанк (14 вересня). Донецький «Гефест» 8 квітня 2015-го змінив прописку на столичну.
Але у регулятора виникли питання до акціонерів банку. «Гефест» був класифікований як банк з непрозорою структурою власності і на початку 2017 року отримав «проблемний» статус. Згідно з даними НБУ, Ігор Кутицький, прописаний в Донецьку, опосередковано контролював на 1 січня 2017 року 100% акцій банку «Гефест» через ТОВ «Пріоритет права Лтд». При цьому глава наглядової ради банку В’ячеслав Попов визнаний НБУ «власником істотної участі, незалежно від формального володіння».
В’ячеслав Попов в жовтні 2015 року входив до передвиборчого списку партії «Рух за реформи» Сергія Думчева. Належний Сергію Думчеву банк «Преміум» НБУ ліквідував в лютому 2016 року через порушення законодавства в сфері фінансового моніторингу. У червні 2016-го був виведений з ринку його Классикбанк.
Подайте на докапіталізацію
НБУ вимагав від власників банку продати його. У лютому 2017-го «Гефест» був виставлений на продаж, але не тільки для пошуку «надійних» власників, а й для докапіталізації. «Якщо він не виконає нормативи щодо капіталу або не знайде нового власника, то, звичайно, такий банк не залишиться на ринку», – обіцяв Олександр Бевз.
Тільки на зборах акціонерів 29 травня з’явилася надія, що банк виживе. Тоді було вирішено збільшити статутний капітал банку на 80 млн грн «шляхом приватного розміщення додаткових акцій». Єдиним їх покупцем мав стати керуючий директор Айбокс Банку Євген Березовський. Але за два наступні місяці він не викупив акції. Сьогодні банкір відмовився пояснити FinClub свій інтерес до «Гефесту».
Айбокс Банк також порушує вищевказану вимогу НБУ до мінімального статутного капіталу. На початку липня Євген Березовський повідомляв FinClub, що «емісія була викуплена, гроші заведені на рахунок капіталу банку, всі документи зараз знаходяться в НБУ на узгодженні». «Буквально сьогодні-завтра має бути підтвердження. Залишилися технічні моменти», – пояснював він. Але і сьогодні статутний капітал Айбокс Банку залишився на тому ж рівні – 122 млн грн. Екс-керівники ПриватБанку, які працюють в компанії «Фінтех Бенд», попередили про гальмування проекту з випуску восени кредитних карт АЙБОКС.
Вікторія Руденко
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас