Керівництво ДФС повністю перекрило в країні оборудки з "переведення в готівку" - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Керівництво ДФС повністю перекрило в країні оборудки з "переведення в готівку" - експерт

Казна та Політика
2490
В Україні фактично перестала існувати система «переведення в готівку», яка працювала за рахунок схем з формуванням фіктивного податкового кредиту та подальшого незаконного відшкодування ПДВ.
Про це на своїй сторінці в Facebook пише голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук.
«Схемники в розпачі. Система, яку реалізувало керівництво ДФС, працює дуже жорстко. Наприклад, раніше імпортер завозив товар, продавав його приватникам з ринку і отримував готівку. Потім фіктивно продавав той же самий товар компанії-прокладці і давав можливість контрагенту отримати фіктивний податковий кредит і претендувати на відшкодування ПДВ.
Таким чином щомісяця держава втрачала ПДВ на мільярди гривень. Сьогодні податкові накладні за такими фіктивними операціями моментально блокуються. Можливість формувати фіктивний податковий кредит зникла», – повідомляє експерт. За словами Кушнірука, «схемники» не знайшли поки способу обійти систему. Комісії ДФС, які займаються розглядом звернень від компаній, чиї накладні були заблоковані, працюють «під прицілом відокамер і під запис на диктофон».
Тому домовитися з членами комісій не вдається. «На сьогодні тарифи на «переведення в готівку» в Києві підскочили до 12-15%. Але відразу попереджають, що робота «на удачу». Гарантій немає ніяких. Дуже висока ймовірність, що ви втратите гроші і наживете проблем. З огляду на це, ще з початку роботи системи бізнес масово відмовляється від схем за фіктивними операціями з ПДВ, які дозволяли отримувати готівку. Альтернативи поки не придумано. Надія тільки на скасування системи», – заявляє Кушнірук.
Експерт стверджує, що система блокування ризикових податкових накладних не тільки ліквідує схеми з ПДВ, а й мінімізує корупційні ризики. «Бізнесмени не без іронії кажуть, що починають економити на хабарах. Втративши можливість економити на ПДВ, бізнесмени більше не бачать сенсу давати хабарі податківцям. Кажуть, нам нема за що їм платити, вони нічого не можуть для нас зробити», – пише експерт. На думку Кушнірука, «обурення» з приводу успішно запущеної керівництвом ДФС системи з боку деяких політиків пов’язано не з реальними проблемами бізнесу, а з бажанням зберегти схеми з ухилення від сплати ПДВ.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас