Стоп-контроль. Про масштаби контрабанди в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стоп-контроль. Про масштаби контрабанди в Україні

Казна та Політика
4497
Рівень контрабанди в Україні набув таких масштабів, що для її викорінення вже давно пора створити окрему службу з широкими повноваженнями. Зараз питанням контрабанди кожне відомство займається другорядно, в силу своїх функцій і обов’язків. Але повноцінною боротьбою з контрабандними схемами, по суті, не займається ніхто. Ситуацію ускладнює і високий рівень корупції в країні, що створює тепличні умови для діяльності контрабандистів.
На даний момент в жодному відомстві немає точних даних про розміри контрабанди в Україні. І не варто серйозно звертати увагу на рапорти про чергове затримання партії сигарет або бурштину. Це лише мала частина всього нелегального потоку, який не тільки не знизився, але й продовжує зростати. В тому числі і за рахунок зростання контрабанди через неконтрольовані Україною території Донецької і Луганської областей. А є ще і Придністров’я – ще одна неконтрольована територія між Україною і Молдовою.
І нинішній, і всі попередні уряди декларували бажання боротися з контрабандою. Однак ні раніше, ні зараз особливих успіхів досягти не вдалося. Контрабандний потік з України бурштину, металу, лісу, сигарет, спирту менше не стає. А в Україну нелегально завозиться значна частина електроніки, палива і нафтопродуктів.
Нелегальний імпорт
За даними Асоціації підприємств інформаційних технологій україни (АПІТУ), в Україну на нелегальній основі ввозиться близько 25% смартфонів, 30% товарів ІТ-сектора і близько 50% накопичувачів пам’яті.
Частка нелегального ринку телевізорів становить близько 15%, ноутбуків – 20%, планшетів і фотокамер – 25%, пилососів – 25%, холодильників і пральних машин – 20%.
Нелегальний ввіз деяких категорій преміум-смартфонів досягає 50%, а телевізорів з великим екраном – понад 60%. Найбільше на нелегальній основі завозять iPhone. Якщо раніше на частку контрабанди припадало понад 90% завезених апаратів, то зараз рівень сірих поставок знизився до 70%.
Стоп-контроль. Про масштаби контрабанди в Україні
Нелегальний імпорт техніки тією чи іншою мірою присутній майже у всіх товарних групах: від телевізорів і холодильників до батарейок.
Контрабандна продукція має конкурентну перевагу у вигляді більш низьких цін, що і приваблює покупців. При цьому легальна продукція з причини більш високих цін витісняється за рахунок нелегального імпорту, який поступово збільшує свою частку на ринку.
Із зростанням нелегального імпорту знижуються і відрахування в бюджет. Тільки нелегальне завезення техніки в Україну призвело до зниження надходжень до бюджету на 4 млрд грн, вважають в АПІТУ.
І в найближчому майбутньому немає підстав вважати, що ситуація з контрабандним імпортом хоч якось почне поліпшуватися.
За оцінками експертів, близько 30% ринку нафтопродуктів зараз знаходиться в тіні.
Більша частина нафтопродуктів за імпортом надходить в Україну з Білорусі, на яку припадає 53% поставок палива в нашу країну. Значна частина нафтопродуктів, що поставляються з Білорусі, продовжує залишатися в сірій зоні. Втрати українського бюджету від контрабанди палива щорічно обчислюються мільярдами гривень.
За даними Державної фіскальної служби, в 2016 році втрати бюджету від нелегального обігу нафтопродуктів склали 1,2 млрд грн. Пік контрабанди палива в Україну припав на 2013 рік, коли дані про постачання нафтопродуктів, за інформацією української та білоруської статистики, відрізнялися на 650 млн доларів.
За даними Нафтогазової асоціації України, в 2017 році також зріс імпорт нелегальних нафтопродуктів, які завозяться через морські порти.
Контрабанда на експорт
Не менш активно процвітає нелегальний вивіз за кордон продукції з України. Незважаючи на введений мораторій, повним ходом йде вивезення лісу-кругляка. За даними Держагентства лісових ресурсів, в минулому році було незаконно вирубано 26 тис. кубів лісу. Тіньовий обіг деревини в Україні оцінюється в 2,2 млрд грн. Частка нелегального ринку – близько 80%.
Майже весь бурштиновий бізнес в Україні зараз знаходиться в тіні. Компанії, що мають державну ліцензію на видобуток бурштину, видобувають близько 5 тонн цього каменю на рік. У реальності це лише невелика частина всього видобутого бурштину в країні. На багато більше його видобувають на нелегальних промислах, які не контролюються державою. Нелегальний видобуток забезпечує 98% виробленого бурштину.
У Міністерстві екології та природних ресурсів вважають, що реальні обсяги видобутку сонячного каменю становлять 200-300 тонн на рік, можливо і більше. Майже весь видобутий бурштин вивозиться за кордон. Орієнтовний дохід від нелегальної торгівлі бурштином становить 300-400 мільйонів доларів на рік.
На даний момент точних даних про фактичні обсяги видобутку бурштину та обороти тіньового бурштинового бізнесу зараз не має жодна державна служба в Україні.
У 2016 році, за даними Всесвітньої митної організації, Україна впевнено посіла перше місце в світі за обсягом контрабанди сигарет. Близько 40% нелегального ввезення сигарет в країни Євросоюзу припадає на Україну. За даними Інтерполу, контрабанда сигарет з України становить близько 8-9 млрд штук щорічно. Річний оборот тіньового тютюнового ринку – близько 450 млн доларів.
Стоп-контроль. Про масштаби контрабанди в Україні
Після обвалу курсу гривні контрабанда сигарет в Європу стала ще більш привабливою. Пачка цигарок в Україні коштує 1 євро, у Польщі її можна продати вже за 4 євро, а в Німеччині – за 6 євро. Це зараз найлегший і дуже вигідний заробіток, гроші роблять буквально «з повітря». Сигаретний бізнес набув такої популярності, що більша частина населення прикордонних районів займається вивезенням сигарет в Польщу, Словаччину та Румунію.
Контрабанда в цифрах
Найпростіший спосіб оцінити обсяги контрабанди – це порівняти показники статистики держав, що торгують. Дані білоруської митниці про експорт в Україну повинні збігатися з даними української митниці щодо імпорту. Якщо обсяги не збігаються, це і є контрабанда.
Наприклад, тільки за імпортом з Польщі в Україну показники зовнішньої торгівлі відрізняються на 44%, що складає понад 1 млрд доларів. За даними української митниці, імпорт з Польщі виявився на 1 млрд дол менше, ніж у польських колег, що можна розцінювати як підтвердження контрабанди товарів в Україну.
Якщо оцінювати рівень контрабанди з усіма країнами, то, на думку експертів, вона може перевищувати 10 млрд доларів на рік, що становить 36% українського бюджету.
Доти, доки на митниці буде процвітати тотальна корупція, розраховувати на зниження рівня контрабанди не варто. І з боку держави поки що не видно особливого бажання навести лад в роботі митної служби.
При цьому відповідальність за нелегальні поставки, як правило, символічна, в більшості випадків обмежується невеликими, в порівнянні з доходами від контрабанди, штрафами. Що дає контрабандистам можливість робити свою справу без оглядки, нічого не боючись.
Інтерес до контрабанди стимулює і велика різниця в цінах на товари в Україні і країнах Євросоюзу. До тих пір, поки вартість сигарет у нас буде в 4-6 разів нижча за європейську, контрабанду тютюнових виробів з України буде вкрай складно зупинити.
Олександр Єжель
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас