Іран пішов у туман: країна переходить на нову грошову одиницю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іран пішов у туман: країна переходить на нову грошову одиницю

Світ
2576
Уряд Ірану схвалив перехід з чинної грошової одиниці (ріалу) на нову грошову одиницю (туман), заявив секретар уряду країни Мохсен Хаджі Мірзаєї.
“Рішення спрямоване на спрощення грошових розрахунків. Один туман буде дорівнює десяти ріалам. Таким чином, в цифрах, що відображають ціни, буде скорочено один нуль”, – зазначив Мірзаєї, повідомляє ТАСС. Питання про перехід на нову грошову одиницю вивчала економічна комісія уряду.
Проект грошової реформи представлений Центробанком Ірану в листопаді 2016 р.. Туман був у обігу в Персії (колишня назва Ірану) до 1932 року, коли його замінили ріалом. Тепер влада зробить зворотну заміну.
Туман вважають неофіційною грошовою одиницею в Ірані. На купюрах Центробанку Ірану і цінниках у магазинах вказують ріал, але в повсякденному мовленні іранці майже завжди використовували слово “туман”, що вносило певну плутанину.
В останні роки ріал помітно знецінився через інфляцію. Долар США коштує в іранських обмінних пунктах 39 тис. ріалів, а після грошової реформи за долар будуть давати 3,9 тис. туманів.
Іншими словами, влада Ірану проводить деномінацію місцевої валюти на один нуль. Деякі експерти пропонували прибрати з грошових купюр три і навіть чотири нулі, однак у підсумку прийнято рішення відмовитися від таких рішучих заходів.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас