ПМП. До яких країн найкраще їхати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПМП. До яких країн найкраще їхати

Особисті фінанси
20702
Економічні негаразди та відсутність чітких перспектив підштовхують все більшу кількість активних українців до думок змінити країну проживання. За даними соцопитувань, близько 38% українців готові переїхати в іншу країну на постійне місце проживання. Однак, щоб не отримати відмову, бажано уважно вивчити імміграційні правила країн, які цікавлять, і зважити свої шанси і фінансові можливості.
На захід і схід
Зростання інтересу до виїзду на постійне місце проживання за кордон відзначають і в компаніях, що надають імміграційні послуги. Тільки за останній час кількість бажаючих переїхати в іншу країну збільшилася на третину.
Переважно виїхати на ПМП прагнуть українці, які мають на руках грошовий запас. Причина на поверхні – зниження життєвого рівня в країні, погіршення умов для ведення бізнесу або підприємницької діяльності і усвідомлення того, що в найближчому майбутньому буде так само, якщо не гірше.
Глибока девальвація гривні і банкрутство 90 банків, що призвело до втрати близько 300 млрд гривень на банківських рахунках, також підштовхнуло до виведення заощаджень з країни з розміщенням їх на рахунках іноземних банків, купівлею нерухомості або відкриттям бізнесу за кордоном. Для тих, у кого капітал успішно прилаштований за кордоном, залишається все менше аргументів залишатися в Україні.
Більша частина грошових емігрантів прагне переїхати в стабільні і благополучні країни, такі як Німеччина, США, Канада. Популярним залишається переїзд на ПМП в Польщу, Чехію, Словаччину, Словенію, Литву.
Останнім часом посилюється міграційний потік з України в країни Центральної, Східної та Південно-Східної Азії. Найбільш популярні країни: Китай, В’єтнам, Казахстан. А також в Ізраїль, де вже проживає багато співвітчизників, які можуть допомогти з адаптацією на новому місці.
ПМП за інвестиції
Інвестуючи в економіку іноземної держави, кандидат на переїзд в цю країну може претендувати на отримання посвідки на проживання.
Це можна зробити кількома способами:
  • Вкласти кошти в економіку країни.
  • Придбати нерухомість.
  • Бізнес-імміграція.
Інвестуючи гроші, можна отримати посвідку на проживання в більшій частині європейських країн, як правило, відрізняються лише суми і вимоги до інвесторів. Проте закінчилися ті часи, коли, купивши будиночок у Словаччині, Латвії або Болгарії за 25-30 тис. євро, можна було отримати ПНП в цій країні.
Зараз фінансові вимоги до ПНП за гроші в країнах Євросоюзу помітно зросли. Зростання кількості бажаючих отримати ПНП за інвестиції призвело до збільшення фінансових вимог до потенційних інвесторів.
Мінімальна сума інвестицій для отримання ПНП в країнах Євросоюзу може коливатися від кількох сотень тисяч до мільйонів євро.
Купівля нерухомості
Найдоступніші програми отримання посвідки на проживання при купівлі нерухомості в країнах ЄС надають:
  • Латвія – мінімальна вартість нерухомості для отримання права на ПНП від 250 тис. євро.
  • Греція – від 250 тис. євро.
  • Болгарія – від 300 тис. євро.
  • Кіпр – від 300 тис. євро.
  • Португалія – від 500 тис. євро.
  • Іспанія – від 500 тис. євро.
При цьому право на постійне проживання в країні поширюється не тільки на інвестора, але й на членів його родини. У деяких країнах, наприклад на Кіпрі, при отриманні ПМП немає необхідності проживати на території країни. А в Португалії для збереження ПНП потрібно прожити в країні не менше ніж сім днів на рік.
При цьому в більшості країн Євросоюзу встановлено жорстке правило для продовження ПНП – потрібно прожити в країні, яка її видала, не менше ніж 6 місяців на рік.
Потенційним іммігрантам слід пам’ятати, що зростання цін на нерухомість в більшості європейських країн в період економічної кризи майже не спостерігається і до стійкого зростання ще далеко, в деяких країнах зниження цін на житло триває досі.
Наприклад, ринки нерухомості Болгарії і Греції в останні роки продовжують залишатися нестабільними. Криза в економіці сприяє падінню попиту і зниженню цін та вартості оренди на нерухомість у цих країнах.
Тому, приймаючи рішення про купівлю нерухомості заради посвідки на проживання, слід пам’ятати, що у разі подальшого зниження її вартості інвестор ризикує втратити частину свого капіталу.
Бізнес-імміграція
Одними з найбільш зручних країн для бізнес-імміграції залишаються Словенія і Польща. Для відкриття компанії потрібно затвердити бізнес-план, внести гроші в статутний фонд та аргументувати, чим компанія може бути корисна державі та місцевій громаді.
Відкриття компанії дає право подавати документи на ПНП, що дозволяє жити і працювати в країні протягом одного року з правом подальшого продовження.
Для продовження ПНП потрібно підтвердити успішність роботи бізнесу, це може бути наймання на роботу кількох місцевих жителів, своєчасна виплата зарплати і сплата податків.
Інвестиції в державні облігації
Ще один спосіб отримання права на ПМП – купівля державних боргових паперів на певний строк. Найкращі умови з країн Європи пропонуються в Угорщині та на Мальті.
В Угорщині інвестор, включаючи і його сім’ю, отримують право на ПМП після купівлі державних безвідсоткових облігацій на суму, не меншу ніж 250 тис. євро терміном на 5 років.
Нова програма імміграції на Мальті дозволяє інвестору разом з сім’єю отримати ПМП в цій країні через інвестиції у державні облігації або купівлю нерухомості. Процедури отримання ПМП на Мальті зараз спрощено до мінімуму. Для цього інвестору потрібно придбати державні облігації на суму 250 тис. євро, терміном на 5 років. Відсотковий дохід за облігаціями становить 3% річних.
Можна і купити нерухомість на суму не меншу, ніж 350 тис. євро, з правом продажу через 5 років.
Найдешевше в Белізі
Найдешевший ПМП на даний момент можна отримати в Белізі, який знаходиться на березі Карибського моря. При реєстрації компанії в цій країні і купівлі земельної ділянки на суму від 35 тис. доларів інвестор з родиною можуть претендувати на отримання ПМП, а через 5 років отримати громадянство. Таким чином, реєстрація бізнесу та оформлення документів на ПМП обійдеться в 40-45 тис. доларів.
Отримання громадянства в країнах Карибського басейну досить популярне завдяки простій процедурі і тим можливостям, які відкриваються для власників місцевого паспорта.
Наприклад, громадяни острівної держави Сент-Кітс і Невіс мають право на безвізовий в’їзд в 126 країн світу, в тому числі у всі країни Євросоюзу і в Канаду. Є можливість вчитися у Великобританії без додаткових дозволів, а після закінчення навчання залишитися в країні на роботу на два роки.
Можна і без грошей
У деяких випадках виїхати на ПМП за кордон можна і без значних грошових вкладень:
До США – за наявності грін-карти, яка дає право на постійне проживання в країні. Стати володарем грін-карти шансів не багато, але зате її наявність відкриває простий шлях для переїзду за океан.
До Канади – якщо ваша професія входить в список затребуваних для держави. Володарі таких професій мають високі шанси отримати запрошення на ПМП.
До Ізраїлю – якщо в країні проживають родичі-євреї по прямій лінії, це дає можливість претендувати на репатріацію, а також на отримання пільг і соціальних виплат.
Сергій Савенко
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас