Що буде з курсом долара восени: 8 ризиків для України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що буде з курсом долара восени: 8 ризиків для України

Валюта
3588
Експерти назвали ключові ризики, які можуть тиснути на валютний ринок у другому півріччі 2017 р.
Фінансисти поліпшили прогнози щодо курсу гривні на цей рік. Вони більше не заїкаються про 29-30 грн./$ до кінця грудня 2017 р. — пом’якшили свої оцінки відразу на 2-3 грн.
Наприклад, начальник казначейства VTB Bank (Україна) Станіслав Верхградський чекає у другому півріччі подорожчання долара не більше ніж до 28 грн./$. Керуючий партнер інвестиційної компанії Capital Times Ерік Найман — лише до 27,2 грн./$, а екс-директор казначейства Комерційного індустріального банку Андрій Пономарьов — взагалі до 26,7 грн./$.
Чому
Експерти називають відразу дві головні причини поліпшення своїх курсових прогнозів. Насамперед, це хороший урожай української агропродукції і, відповідно, високі очікування щодо його експорту. А також поліпшення цінової кон’юнктури на світовому металургійному ринку для наших сталеварів, готових нарощувати постачання продукції за кордон.
Супутній фактор — висока доларизація економіки. Андрій Пономарьов зазначив, що раніше валюту часто скуповували ті, кому вона насправді не була потрібна. І саме вони найактивніше її розпродають, підтримуючи курс гривні.
«Економіка надмірно доларизована, валюту купували в страху на схов. Курс долара був переоцінений, і тепер його обсяги продавлюють курс у зворотний бік», — підкреслив Пономарьов.
Те саме відбувається і на готівковому ринку. Людям потрібна гривня для життя, і вони активніше здають долари в обмінники. Ті, які скуповували у паніці в розпал девальвації нацвалюти.
«Якщо б ще і прямі іноземні інвестиції в країну пішли, ми б побачили різке зміцнення гривні», — додав Ерік Найман.
Сім поправок
Всі перераховані вище фактори продовжать впливати на валютний ринок і цієї осені. Тільки з деякими поправками і на тлі непростої ситуації на світових ринках.
Експерти виділили 7 ризиків:
  • Зменшення припливу валютної виручки через зниження світових цін на аграрному та металургійному ринках. «До липня заводилася виручка, отримана металургами за весняним цінами. Тобто валютний ринок відігравав березневі-квітневі ціни, коли тонна залізорудної сировини була близько $80-86. Липень-серпень — відпускний період, тому на нашому ринку затишшя. А в світі ціни вже впали до $55, і зменшена в обсязі виручка з літніх реалізацій піде восени. Підтримку металургам може надати Китай, від якого залежить ситуація з ж/з сировиною. Але це важко прогнозований фактор», — пояснив член Українського товариства фінансових аналітиків Віталій Шапран.
  • Скорочення заробітків українських експортерів може провокувати очікувана зміна у вересні ставки Федеральної резервної системи США. Вона буде грати на зниження цін на сировинних ринках.
  • Підготовка енергетиків до опалювального сезону і посівна у аграріїв виллються в зростання попиту на долар. На зовнішніх ринках будуть закуповуватися як енергоносії, так і добрива. «Вітчизняний виробник мінеральних добрив «впав у кому», а експерти оцінюють потенційний обсяг імпорту міндобрив для агросектору десь в $1 млрд, що може стати випробуванням для гривні», — зазначив Станіслав Верхградський.
  • Існує ймовірність того, що валютний ринок ще не повністю відчув основні наслідки торгової блокади на сході країни і «націоналізації» українських підприємств в ДНР.
  • Ускладнюється ситуація з виділенням фінансової допомоги від Євросоюзу, про що минулого тижня повідомили в Мінекономіки. Європа, як і МВФ, вимагає реформ і боротьби з корупцією, інакше не виділить 600 млн. євро. «Крайній термін щодо виконання висунутих умов — середина листопада поточного року. На наш погляд, в уряду ще є час для виконання поставлених умов», — сказав Верхградський.
  • Незважаючи на те, що МВФ спростив свої умови щодо кредитування України (відмовився від вимоги щодо запуску земельної реформи), наша країна все одно не отримає до кінця 2017 р. раніше очікувані $3,5 млрд. «Всю суму ми не отримаємо, але один транш в $1 млрд, або $1,5 млрд буде виділено, бо тимчасово знято одну з двох найбільш болючих вимог», — пояснив Ерік Найман.
  • Затягується призначення нового керівника Нацбанку. Головне, щоб період безвладдя в НБУ не затягнувся довше жовтня. «Якщо цей період закінчиться не пізніше жовтня, особливого впливу на міжбанківський ринок не буде. Правління НБУ послідовно дотримується політики плаваючого курсу нацвалюти і таргетування інфляції», — заспокоїв Станіслав Верхградський.
Номер вісім: небезпечний «Нафтогаз»
Окремо експерти зупинилися на восьмому ризику, який може тиснути на валютний ринок — на можливе повернення на міжбанк НАК «Нафтогаз України». Держкорпорація відносно недавно втратила статус головного покупця долара в опалювальний сезон. Як тільки Європейський банк реконструкції та розвитку відкрив їй поновлювану кредитну лінію під закупівлі газу на $300 млн., вона стала набагато рідше виходити на валютний ринок. Нещодавно ж стало відомо про небажання ЄБРР продовжувати цю лінію через затягування реформи НАКу).
Саме відсутність «Нафтогазу» – активного покупця на валютних торгах цієї зими і минулої осені дозволила Нацбанку стабілізувати курс гривні. І абсолютно очевидно, що, якщо НАК знову почне активне скуповування долара, це виллється в його стрімке подорожчання. І не тільки тому, що на нього не вистачить валюти, а ще й через те, що на новий попит швидко відреагують експортери – почнуть притримувати продаж необов’язкової частини валютної виручки, аби вигідніше її розпродати.
«Нафтогаз» штовхне курс долара. Але це не буде зростання на 2-3 грн. Може бути до 1 грн. Якщо ж на тлі проблем з револьверною лінією ЄБРР підключаться інші фактори, такі як відсутність грошей інших міжнародних організацій, і очікування експортерів погіршаться, то курс просяде більш значно — на 1,5 грн. Але більше ніж 27,5 грн./$ все одно не чекаю. І це ближче до першої половини наступного року», — підсумував Андрій Пономарьов.
Віта Філонич
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас