Інвестори назвали основні ризики для фінансових ринків (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестори назвали основні ризики для фінансових ринків (інфографіка)

Фондовий ринок
767
Ризик потрясінь на ринках облігацій вийшов на перше місце в списку екстремальних загроз для глобальних фінансових ринків – так званих хвостових ризиків (tail risks), що передбачають дуже рідкісні події з руйнівними наслідками. Це показало опитування 179 портфельних управляючих, проведене банком Bank of America Merrill Lynch в липні.
28% учасників щомісячного опитування назвали найбільшим ризиком крах облігацій, 27% поставили на перше місце «помилку в політиці Федеральної резервної системи (ФРС) або Європейського центробанку (ЄЦБ)».
«Найбільші страхи керуючих – це шок, породжений ринками облігацій або центральними банками. Занадто багато інвесторів бачать у ФРС ймовірний каталізатор негативу», – написав головний інвестиційний стратег BofA ML Майкл Хартнетт.
Piccy.info - Free Image Hosting
Минулого місяця волатильність на світових ринках облігацій підскочила на тлі спекуляцій про те, що ЄЦБ може згорнути свою програму “кількісного пом’якшення” (скупка облігацій) і після того, як ФРС вперше виклала план «нормалізації» активів на її балансі, які досягли $4,5 трлн.
Інвестори розпродавали американські, німецькі держоблігації та інші держпапери, а їх прибутковість, відповідно, зросла. Обвал на ринках облігацій вже називався найбільшим «хвостовим ризиком» в опитуваннях BofA – це було восени 2016 року (див. інфографіку). До цього Хартнетт попереджав, що «епоха наднизьких доходностей по облігаціях» може добігти кінця.
З початку 2017 року професійних інвесторів найбільше турбувала небезпека дезінтеграції Євросоюзу, а останні місяці – посилення умов кредитування в Китаї, де борги компаній і домогосподарств перевищили 210% ВВП і влада почала стримувати зростання кредитів. Але в липневому опитуванні кредитна проблема Китаю посіла третє місце в числі найбільших ризиків (15%).
Хоча в опитуваннях Bank of America інвестори міркують про ризики подій з малою вірогідністю настання, деякі такі ризики матеріалізувалися: в травні 2016 року керуючі називали головним ризиком Brexit (в наступному місяці британці проголосували за вихід з ЄС), в липні-вересні 2016 року ці фірми три рази поспіль ставили на перше місце ризик перемоги Дональда Трампа на президентських виборах у США.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас