Ринок ЦП за тиждень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок ЦП за тиждень

Фондовий ринок
232
13-17 жовтня 2003 року
На минулому тижні індекс ПФТС пробив черговий історичний бар'єр у 70 пунктів. Сумарна капіталізація ринку ПФТС тепер складає більш 21,5 млрд. гривень. Варто констатувати факт, що сталий з початку осені тренд росту на ринку цінних паперів, є самим могутнім і динамічним. Про це свідчать технічні інструменти аналізу ринкової кон'юнктури. Як видно, такий широкомасштабний ріст ринку пояснюється, головним чином, впливом позитивних макроекономічних факторів. Незважаючи на поганий врожай зернових в Україні цього року, прогнозні оцінки росту ВВП залишилися практично незмінними. ВВП України, за даними Держкомстату, за дев'ять місяців 2003 року виріс на 6,5%, у тому числі у вересні на рекордні 15%. На 30% виросли імпорт і експорт, а позитивне сальдо торгового балансу складає $440 млн. Рівень інфляції склав 3,3%, а резерви Нацбанку збільшилися в 1,5 рази. За словами глави уряду, є всі можливості ще більш поліпшити ситуацію до кінця року. В. Янукович відзначив, що ріст відбувся в більшості галузей, при цьому на перші місця вийшли обробна, деревообробна, машинобудівна галузі, будівництво. Надходження в державний бюджет України від приватизації на 13 жовтня склали 1604 млн. гривень. І зважаючи на все, цього року є всі підстави сподіватися, що вперше буде виконаний річний план приватизації. Відповідно до законодавства на 2003 рік від приватизації в бюджет повинно надійти 2,15 млрд. гривень.
На цьому тлі масовано пішли нагору ціни на акції першого рівня лістингу ПФТС. Цінні папери «Укрнафти» тільки за минулий тиждень виросли в ціні на 9,7% за цінами угод, «Західенерго» – на 31%, «Київенерго» – на 4,5%, НТЗ –5,8%.
На первинному ринку ОВДП Мінфін, як звичайно у вівторок, провів аукціони по розміщенню держоблігацій. Були продані облігації з періодом обігу 182, 273, 357 т 546 днів із прибутковістю 5,5%, 7%, 9% і 11,2% річних відповідно. У бюджет надійшло близько 8,3 млн. гривень.
Представники Мінфіну заявляють, що вони не будуть активізувати операції на ринку ОВДП через вдале розміщення єврооблігацій. Крім цього, Мінфіну залишилося до кінця року залучити на внутрішньому ринку 136 млн. гривень, щоб виконати затверджені показники бюджету на 2003 рік.
Заява представників головного фінансового відомства країни, безумовно, має під собою реальний ґрунт. ОВДП дійсно не можуть конкурувати з єврооблігаціями по багатьом параметрам, головний з який терміни позик. Якщо іноземні інвестори можуть надати гроші на термін до 10 років, то в Україні поки подібної пропозиції немає і близько. Крім цього є нормативні обмеження по обсягах запозичень на внутрішньому ринку і без санкції Верховної Ради Мінфін діяти не в праві.
Проте, це не весь перелік обставин, що стримують активність Мінфіну на первинному ринку ОВДП. Про головне, як це водиться в нас у країні, звичайно умовчують. А головне, саме і полягає в тому, що в основних покупців ОВДП на первинному ринку – комерційних банків України – виникли деякі проблеми з наявністю вільних коштів. Зростаюча економіка вимагає кредитів, а не росту державного боргу. Саме в зв'язку з цим, ключовою обставиною, Мінфіну і доводиться зменшити свій запал по розміщенню ОВДП на первинному ринку. У ситуації з дефіцитом банківської ліквідності багато чого буде залежати від дій НБУ, у якого, до речі, з питань стратегії і тактики керування внутрішнім державним боргом існують принципові розбіжності з Мінфіном.
За матеріалами: Швабій Костянтин
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас