Навіщо в Києві створюють нову муніципальну поліцію і що вона робитиме — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Навіщо в Києві створюють нову муніципальну поліцію і що вона робитиме

Казна та Політика
717
У Києві з’явиться муніципальна поліція. Хоча законодавчо діяльність цієї служби поки ніяк не врегульована, столична влада вже видає посвідчення «Муніципальної Варти» і погоджує режими патрулювання з поліцією.
Формування «Муніципальна Варта» було створено ще в лютому 2017 року і, за словами мера Віталія Кличка, має стати «кістяком» муніципальної поліції в столиці. Анонсовані функції цієї організації досить широкі: надання допомоги поліції в забезпеченні і підтримці правопорядку, зокрема в питаннях незаконної торгівлі, неналежної парковки, патрулювання вулиць міста тощо.
Ми вирішили дізнатися у юристів, чого варто чекати київським підприємцям і простим громадянам від нової структури і як вона працює в інших містах.
Різні силові формування (варта, міліція, гвардія і подібні) діють у Вінниці, Луцьку, Дніпрі, Кременчуці, Львові та інших містах, мають свою форму і символіку.
Однак, за словами юристів, через відсутність нормативної бази такі організації отримують досить неоднозначне організаційно-правове оформлення.
«Створюються як комунальні підприємства, рідше – комунальні установи, що не відповідає заявленим видам діяльності», – розповів керуючий партнер ЮК «Волхв» Олександр Навальнєв.
В статутах комунальних підприємств прописується, що вони є структурними підрозділами місцевої ради, при цьому одночасно виступають самостійним суб’єктом господарювання (наприклад, як в статуті Мукачівського міського КП «Муніципальна поліція»), або представляють місцеву раду в питаннях благоустрою, відходів, громадського порядку, захисту прав споживачів і охоронній діяльності (наприклад, як в статуті КП Вінницької міської ради «Муніципальна поліція»).
«Щоб муніципальна варта не стала в мерських руках ручним інструментом впливу на неугодних з метою особистої вигоди, необхідно законодавчо окреслити права і обов’язки нової структури, механізми взаємодії з органом місцевого самоврядування», – зазначив у розмові з UBR.ua керуючий партнер АО «Чудовський і партнери» Ігор Чудовський.
Сам собі поліцейський
Дані утворення фінансуються з місцевого бюджету і мають низку делегованих рішеннями місцевих рад повноважень: наприклад, складання адміністративних протоколів щодо правопорушень, які перебувають у сфері компетенції органу місцевого самоврядування.
«Як наслідок, складається ситуація, при якій в одному місті, наприклад Львові, співробітники мають право стягувати паркувальний збір, контролювати правила торгівлі алкогольною та тютюновою продукцією, а в іншому, наприклад, в Чернігові, не мають таких прав», – зауважив у розмові з UBR.ua Олександр Навальнєв.
У столиці пішли іншим шляхом – створили громадське формування (а не підприємство, особу, установу) «Київське міське громадське формування з охорони громадського порядку і державного кордону «Муніципальна Варта».
«Згідно з даними Єдиного держреєстру, засновниками формування виступили фізособи. У зв’язку з цим, дане об’єднання не є структурним підрозділом або представником органів місцевого самоврядування і, як наслідок, не має права привласнювати будь-які владні функції, крім тих, які прямо передбачені в законі», – зауважив Олександр Навальнєв.
Тобто, вони не можуть мати воєнізованих загонів, а також їм не можуть надаватися владні функції, крім випадків, прямо передбачених законом.
Але справа в тому, спеціальний закон про муніципальну поліцію в Україні не прийнятий. Відповідний законопроект був зареєстрований у Раді ще в 2015 році, але далі першого читання так і не пройшов.
«Він не витримує критики – не узгоджений з чинним законодавством, рясніє розмитими і абстрактними формулюваннями, що дає широке поле для зловживань», – додав у розмові з UBR.ua Олександр Навальнєв.
За словами юристів, є нюанси і в частині розмежування повноважень Нацполіції і муніципалів.
«Абсолютно неприпустимим є створення фактично правоохоронного органу без встановлення рамок його повноважень. Це дозволить представникам нової поліції чинити тиск на місцевих підприємців, вирішуючи таким чином свої особисті питання», – каже Ігор Чудовський.
Денис Вергун
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас