Експерт назвала "мінуси" системи нарахування субсидій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт назвала "мінуси" системи нарахування субсидій

Казна та Політика
1159
Субсидії – це нормальний інструмент допомоги населенню від держави. Але відсоток такої допомоги не повинен перевищувати 10-15%. Коли за субсидіями звертається значно більше населення, то це сигнал для держави – щось не те відбувається.
Про це в коментарі розповіла Марія Яковлєва, член колегії Державного агентства з енергозбереження та енергоефективності.
“Перший і найбільший недолік нашої системи субсидій – це те, що вона побудована на розрахункових нормах. Коли ви приходите оформляти субсидію, у вас ніхто не питає, чи є вдома лічильники, скільки реально споживаєте. Вам субсидію нараховують за надвеликими нормами. Якщо людина принесе свої реальні дані, то її рахунок буде негативним”, – говорить Марія Яковлєва.
“Тому що це перевитрата бюджетних коштів. Ці гроші людям не надходять. Вони відразу потрапляють до енергетичних монополістів. Споживач оформив субсидію. Використав 4,4 куба газу. А нарахували за нормою 7,8 кубів. І за них заплатили гроші з бюджету. У монополіста залишається зайвий газ і надмірно перераховані гроші. За кордоном вся допомога адресна. Обов’язково дивляться, в якому типі будинків живеш, склад сім’ї, чому так сталося, що немає можливості заробити. Низька заробітна плата, немає роботи або на утриманні знаходяться важкохворі. Багато факторів. В Україні такого немає. У нас діє радянська система: встановили норми, вони занадто завищені. І допомоги як такої немає споживачам, і перевитрата бюджету, і годуємо монополістів”, – додала експерт.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас