Коли на пенсію, або Знайди себе в "гнучкому коридорі" Гройсмана — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коли на пенсію, або Знайди себе в "гнучкому коридорі" Гройсмана

Особисті фінанси
2164
Верховна Рада напередодні проголосувала в першому читанні за так званий пакет пенсійної реформи. Редакція пропонує подивитися на простий графік, який пояснює, коли українці будуть виходити на пенсію за новими правилами.
Так, найчастіше українці чують дві основні тези від урядовців (саме уряд є автором “пенсійного” пакету законопроектів). Перша — пенсії зростуть. Друга — підвищення пенсійного віку не буде.
Зупинимося на другому положенні більш детально.
Отже, підвищення пенсійного віку не передбачається, але разом з тим збільшується страховий стаж, від якого залежатиме, вийде українець на пенсію в 60 років, або в 65. Деякі експерти називають це “прихованим підвищенням пенсійного віку”.
Так, якщо реформа таки буде ухвалена, з наступного року вийти на пенсію в 60 років можна буде, маючи страховий стаж 25 років (зараз мінімальний стаж 15 років). І це не все: поріг страхового стажу буде поступово підніматися і до 2028 року досягне 35 років. Це якщо коротко.
Більш детально про те, кого це стосується, розповідає інфографіка нижче.
Скільки потрібно буде страхового стажу, щоб вийти на пенсію в 60, 63, 65 років (не поширюється на жінок 1961 року народження і старше)
Piccy.info - Free Image Hosting
Тут все, насправді, дуже просто. Якщо у 2018 році вам виповнюється 60 років, то 25 років страхового стажу вам буде достатньо, щоб піти наступного року на пенсію. Якщо, скажімо, вам виповнюється 60 років у 2023 році, то страхового стажу у вашій трудовій “скарбничці” повинно бути уже не менше 30 років, а якщо 60 “стукне” у 2028 році або пізніше, тоді вам знадобиться не менше 35 років стажу. Якщо страхового стажу недостатньо, то його можна буде “докупити” або ж вийти на пенсію пізніше.
Piccy.info - Free Image Hosting
Наразі більшість українців виходить на пенсію, маючи 25 років стажу і більше. Проте, ніколи не буде зайвим перевірити, а який же у вас страховий стаж.
Що таке страховий стаж?
Це той період, за який ви, або хтось замість вас, наприклад ваш роботодавець, сплачував страхові внески до Пенсійного фонду. Сплатили — є стаж, не сплатили — стажу немає.
З 1 січня 2004 року для нарахування пенсії важливий лише страховий стаж. З цього часу трудова книжка по-суті не є підтвердженням страхового стажу. Тож ваш роботодавець, наприклад, може піти на хитрість і не сплачувати страхові внески.
Тобто запис в трудовій книжці є, а страховий стаж не іде і цей період вже не буде враховуватись при нарахуванні пенсії. Тому перевіряйте.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас