Платіжки без субсидій: чиновники радять платити по повній і обіцяють розібратися «потім» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Платіжки без субсидій: чиновники радять платити по повній і обіцяють розібратися «потім»

Особисті фінанси
2364
Киянам морочать голову з субсидіями. Днями жителі столиці знову отримали платіжки (за червень) без зазначення в них суми компенсацій за комуналку.
Як пояснюють у Київській держадміністрації, це пов’язано з тим, що районні органи соцзахисту ще продовжують обробку даних від компаній-постачальників послуг ЖКГ, податкових органів, пенсійного фонду та інших структур, від яких залежить рішення про «автоматичне» перепризначення субсидій.
Заступник директора департаменту соціальної політики КМДА, начальник управління пільг, державної та регіональної допомоги Максим Бученко називає головною причиною затримки новий порядок нарахування субсидій та технічні збої у роботі систем через кібератаки.
Перерахують по-новому
У КМДА зазначають, що органи соціального захисту населення у зв’язку з прийняттям постанови Кабміну №300 з технічних причин не мали можливості провести перерахунок субсидій у травні, і робота почалася тільки в червні. Станом на початок липня вже обробили 65% особових рахунків для перепризначення субсидій.
«Масиви даних для друку платіжок передавалися органами соцзахисту 28 червня. Але кібератака перервала цей процес. Зараз усі служби працюють у штатному режимі, але може виявитися так, що субсидія вже призначена, але ще не відображена в платіжках», — розповів Максим Бученко.
У КМДА розраховують, що до кінця липня буде призначено субсидії 90-95% тих, хто має на них право.
Нагадаємо, постанова КМУ №300 від 26 квітня 2017 року передбачає, що при призначенні субсидії враховується дохід сім’ї не за попередній календарний рік, а за останні 12 місяців (чотири квартали) до моменту призначення допомоги.
Крім того, субсидіанти позбавляються права на отримання компенсацій, якщо вони не платять за комуналку більше ніж два місяці. При цьому розмір боргу не має значення. Важливий сам факт його наявності — хоч і одна гривня. Хоча у деяких громадян рахунок заборгованостей йде на тисячі.
Субсидія розраховується таким чином, щоб у сім’ї вистачало грошей на оплату комуналки. І якщо громадяни не платять, то роблять це свідомо або через виникнення надзвичайних обставин, наприклад, необхідності витрачатися на лікування.
«До речі, буває, що у громадян є борги, накопичені до нарахування субсидії. Вони не скасовуються і повинні бути погашені. Інакше право на субсидію буде втрачено», — зауважив Максим Бученко.
Розмір субсидії індивідуальний для кожного домогосподарства, оскільки розраховується, виходячи з кількості прописаних в будинку та сукупного доходу сім’ї.
«У когось це може бути 3% від загального доходу, а у когось всі 60%. За підсумками опалювального сезону середній розмір субсидії склав 1400 грн. Враховуючи, що зараз будинки не опалюються, ця сума буде меншою», — розповіли в КМДА.
Якщо споживач представить документ про сплату заборгованості, то йому з травня автоматично буде перепризначена субсидія. Це або квитанція про оплату, або договір про реструктуризацію заборгованості. І в майбутньому субсидія буде врахована як переплата. В іншому випадку доведеться погашати борг і жити без субсидії.
Як зберегти субсидію
У КМДА просять киян, які мають право на субсидію, але отримали платіжки за травень-червень, у яких про компенсації — ні слова, оплатити комунальні послуги в повному обсязі. Після перепризначення буде автоматичний перерахунок субсидій і з’явиться переплата, яку городяни зможуть використовувати.
Така ж позиція і у постачальників послуг, які не хочуть залишитися без грошей. Особливо в умовах, коли місто вичерпало всі бюджетні ресурси на виплату субсидій у 2017 році ще до травня.
«Близько половини киян, які отримують субсидії, з квітня не бачили їх у своїх платіжках. Наша рекомендація таким людям — оплатити згідно з отриманими рахунками, а в серпні ті, кому призначена субсидія, отримають таку допомогу відразу за два місяці», — зазначив заступник директора розрахункового департаменту Київводоканалу Юрій Терещенко.
Як українцям отримати зекономлені субсидії
Тобто, не отримали пролонгацію субсидій майже половина всіх субсидиантов. Хоча за окремими постачальниками ЖКП картина виглядає не настільки гнітючою.
Як повідомила в. о. заступника гендиректора КК «Центр комунального сервісу» Ганна Шевченко, кількість боржників серед тих, хто отримав право на субсидію з оплати за утримання будинків і прибудинкових територій, на початок липня склала 9%.
За словами начальника розрахунково-абонентського відділу «Київгазу» Людмили Гребещук, кількість неплатників за газ серед пільговиків варіюється в межах 15-17%.
Як повідомила начальник інформаційного управління «Київводоканалу» Ганна Слободянюк, серед клієнтів компанії неакуратно платять 18% субсидіантів.
За даними КМДА, всього в столиці, станом на 1 травня 2017 року, субсидії отримували 297 тисяч домогосподарств. З них борги є приблизно у 100 тисяч домогосподарств.
Тим, хто претендує на субсидію, чиновники рекомендують звернутися в органи соцзахисту, щоб з’ясувати, на якому етапі знаходиться призначення їм допомоги.
Якщо є борг, то треба звернутися до постачальника, провести звірку даних або заплатити, або розстрочити борг.
«Якщо мешканці не можуть відразу сплатити весь борг, можна звернутися до постачальника послуг (Київенерго, Київгаз, Київводоканал і т. д. для оформлення розстрочки. Тим, хто може оплатити, краще це зробити відразу, а потім звернутися в органи соцзахисту для з’ясування причин ненарахування субсидії», — розповів Юрій Терещенко.
Костянтин Симоненко
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас