Мінфін докапіталізував ПриватБанк на 22,5 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін докапіталізував ПриватБанк на 22,5 млрд грн

Фондовий ринок
543
Міністерство внесло в капітал націоналізованого ПриватБанку (Київ) облігації внутрішньої державної позики на 22,5 млрд грн, повідомили в прес-службі Міністерства фінансів України.
Рішення про перерахування коштів було прийнято 11 липня, уточнили в прес-службі.
Як повідомлялося, 18 грудня 2016 року уряд за пропозицією Національного банку України (НБУ) і акціонерів ПриватБанку, найбільшими з яких на той момент були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, прийняв рішення про націоналізацію цього найбільшого на українському ринку фінустанови. Держава отримала 100% в його капіталі, а ПриватБанк був докапіталізований на суму 116,8 млрд грн. Зобов’язання кінцевих бенефіціарів власників банку були викладені в листі від 16 грудня 2016 року, проте його текст не оприлюднюється.
Глава Нацбанку Валерія Гонтарєва 10 квітня 2017 року заявила, що пост-аудит ПриватБанку після його націоналізації виявив додаткові проблеми: не 97%, а 100% корпоративного кредитного портфеля було видано пов’язаним особам, а потім повідомила, що фінустанові за підсумками пост-аудиту потрібна докапіталізація ще мінімум на 30 млрд грн.
У середині травня 2017 року Приватбанк залучив EY для проведення комплексного аудиту фінансової звітності та діяльності банку за 2016 рік.
На підставі висновків EY Кабінет міністрів України під час позачергового засідання 26 червня прийняв рішення докапіталізувати ПриватБанк ще на 38,565 млрд грн для виконання фінустановою економічних нормативів.
Згідно з відповідною постановою №443, яка оприлюднена на сайті уряду, в обмін на нові акції банку будуть випущені облігації внутрішньої держпозики (ОВДП) терміном обігу до 17 років і ставкою до 9,8% річних.
Процес докапіталізації буде проходити в два етапи, на першому з яких випущені ОВДП на суму 22,5 млрд грн.
Другий транш, в 16 млрд грн, буде перерахований ближче до кінця осені. При цьому його обсяг може бути знижений в разі розробки і реалізації банком стратегії роботи із заставним майном, отриманим в якості погашення заборгованості за кредитами, а також за рахунок прибутку банку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас