Прикордонний контроль: на третій рік війни росіянам посилюють правила в'їзду в Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прикордонний контроль: на третій рік війни росіянам посилюють правила в'їзду в Україну

Казна та Політика
912
З введенням візового режиму для громадян Російської Федерації вирішили почекати. Замість цього, імовірно, з 1 січня 2018 року запрацює система попередньої реєстрації, а сам в’їзд буде здійснюватися виключно за біометричними паспортами. Таке рішення ухвалили у понеділок ввечері на засіданні РНБО.
До кінця року на всіх КПП на кордоні з Росією з’явиться обладнання для зчитування біометрики і доступ до бази даних росіян, зареєстрованих у системі попередньої реєстрації. Можливо, таку послугу зроблять платною, як, приміром, у США і Канаді. Але це питання ще обговорюється. У Росії вже готуються вводити дзеркальні заходи, які напевно вдарять по нашим заробітчанам. Українські законодавці та урядовці кажуть, що жорсткість правил в’їзду для росіян – перезрілий крок і радять українцям, які працюють в Росії, повертатися назад, оскільки Кремль, напевно, ще більше ускладнить правила працевлаштування іноземців.
На третій рік війни з Росією Україна вирішила посилити правила в’їзду для росіян. За словами Петра Порошенка, мова йде про біометричний контроль для всіх громадян, які перетинають кордон. “Ми повинні зняти біометричні дані, включаючи відбитки пальців, цифрову фотографію. Це значно посилить можливості для боротьби з тероризмом”, – заявив президент України на засіданні РНБО, давши голові МВС Арсену Авакову доручення обладнати основні пункти перетину кордону обладнанням для фіксації біометричних даних. На його придбання, а також на посилення технічного захисту кордону з держбюджету виділять 600 млн грн.
Крім біометричного контролю, росіяни, які захочуть відвідати Україну, ще у себе в Росії повинні заповнити онлайн форму, де будуть вказувати мету поїздки, місце проживання на період перебування в Україні і т. д. “Росіянин у себе в Росії заходить на сайт і здійснює електронну реєстрацію щодо майбутнього перетину кордону із зазначенням мети візиту, місця перебування (місце проживання під час перебування в Україні – Авт.), час в’їзду та виїзду і т. д. Фахівці ще повинні опрацювати цю анкету. І обов’язково біометричний паспорт”, – розповів радник голови МВС Зорян Шкіряк.
Така система попередньої реєстрації має запрацювати до 1 січня 2018 року і включатиме перелік особистих даних для зазначення росіянами в онлайн-форми, яку визначить МЗС. При цьому, за словами міністра закордонних справ Павла Клімкіна, це тільки перший елемент. На наступних етапах, за його словами, буде запроваджено механізм контролю за пересуванням росіян по Україні. “Тому я послідовно виступаю, і це погоджено, що на наступних етапах буде також контроль, але це буде направлено вже чітко на загрози, які у нас є, саме на Російську Федерацію. Україні потрібна комплексна відповідь на ті терористичні загрози, які Росія створює всередині України”, – заявив Павло Клімкін.
Також обговорюється питання, щоб зробити цю попередню реєстрацію платною. Така система вже давно працює в США і Канаді. Наприклад, для безвізового в’їзду в Штати потрібно отримати дозвіл електронної системи авторизації подорожей ESTA. Онлайн-форму з питаннями про мету візиту, місце проживання під час перебування в США і імовірну дату виїзду потрібно заповнити не пізніше, ніж за 72 години до дати вильоту. Заповнення однієї онлайн-форми обійдеться в $14. Без дозволу електронної системи авторизації у в’їзді в Штати буде відмовлено. Аналогічна система діє і в Канаді, але коштує це набагато дешевше – трохи більше ніж $5 за заповнення однієї онлайн-форми.
“Ми розглядаємо можливість введення платної електронної реєстрації, – розповіли джерела в українських дипколах. – Можливо, це буде 50-100 грн за заповнення однієї онлайн-форми, можливо більше. Але в будь-якому випадку потрібно покрити витрати на закупівлю додаткового обладнання і створення нової бази даних росіян, які будуть в’їжджати в Україну за попередньою реєстрацією”.
В Росії, коментуючи рішення РНБО, пригрозили дзеркальними заходами. За словами першого заступника голови комітету Ради Федерації з оборони та безпеки Франца Клинцевича, відповідні кроки обов’язково будуть і можуть торкнутися 4 млн українців, які працюють в Росії. “Введення системи попередньої електронної реєстрації для громадян Росії, які в’їжджають в Україну, або так званого біометричного контролю – це, по суті справи, встановлення візового режиму між нашими країнами, і його упаковка принципового значення не має”, – заявив Клинцевич.
Зараз між урядами України і Росії діє Угода від 1997 року про безвізові поїздки. Скільки за ці три роки було дискусій про її денонсацію, але Кабмін так і не пішов на цей крок. Рік тому ініціативу перехопила Верховна Рада. Народний фронт вимагав введення візового режиму з Російською Федерацією. Ідею підхопили в “Радикальній партії” і “Самопомочі”, зареєструвавши постанову-звернення до Кабміну авторства 21 нардепа про денонсацію Угоди від 1997 року, а по суті, про введення візового режиму з РФ. Документ довго ялозили в профільному комітеті у закордонних справах. У підсумку після всіх зауважень МЗС, СБУ та прикордонників у березні комітет схвалив постанову і рекомендував винести на голосування в залу. Його кілька разів навіть включали до порядку денного, але спікер Андрій Парубій жодного разу не ставив документ на голосування.
Незважаючи на те, що прийняття постанови стало б чисто політичним жестом, оскільки рішення все одно приймає Кабмін за пропозицією МЗС, Верховна Рада не пішла на це через позицію пропрезидентської фракції. Більшість депутатів БПП виступили проти введення візового режиму з Росією. “А ви рахували, у скільки нам обійдеться відкриття нових консульств і диппредставництв за кордоном? А випуск віз? Гарантую, що сума перевищила б сьогоднішні 600 млн на введення біометричного контролю і попередньої електронної реєстрації. А якщо б Росія у відповідь на введення Україною візового режиму взагалі розірвала з нами дипломатичні відносини? Що нам в такому разі робити з нашими заробітчанами?”, – сказав один з нардепів від БПП.
У зауваженнях МЗС до постанови-звернення до Кабміну йшлося, що введення візового режиму з РФ ускладнить процедуру поїздок українців в Росію, особливо людям похилого віку і дітям, і суттєво не вплине на посилення національної безпеки і стабілізації ситуації на Донбасі, враховуючи неконтрольовану ділянку держкордону в 426 км
“Біометричний контроль та попередня електронна реєстрацію вирішують всі питання, про які говорить візовий режим, але робиться це елегантніше і розумніше. Я розумію, що дехто з політичних міркувань буде говорити, що це “зрада”. Але ми де-факто вводимо візовий режим, не називаючи його так. Не потрібно забувати, що 4 млн українців так чи інакше працюють в РФ. Це російська цифра, думаю, їх трохи менше, десь 2-2,5 млн (за інформацією Держприкордонслужби до 2015-го в РФ виїхало 4,1 млн українців – Авт.). Але все одно це величезна кількість людей”, – сказав нардеп від БПП Вадим Денисенко.
В НФ, “Радикальній партії” і “Самопомочі” як і раніше вимагають введення візового режиму з Російською Федерацією, вважаючи рішення РНБО проміжними і недостатніми заходами. “Очевидно, що це (введення біометричного контролю і попередньої електронної реєстрації – Авт.) викликано певними дипломатичними обмеженнями, про які нам невідомо, ми про них можемо тільки здогадуватися. Але я вважаю, що таким чином ми погодилися на проміжні заходи, а потрібно вимагати введення візового режиму. Ну, добре, ми зможемо чітко встановити момент перетинання кордону. А візовий режим означає, що ми наперед знаємо про мету перебування іноземного громадянина, терміни, місце проживання і можемо заздалегідь, а не постфактум прийняти рішення про допуск/недопуск особи”, – сказав нардеп від НФ Леонід Ємець.
У будь-якому випадку навіть введення біометричного контролю та системи попередньої реєстрації істотно ускладнить життя українських “заробітчан” в РФ. Москва не упустить можливості, наприклад, посилити правила роботи іноземців в Росії. За словами українських парламентаріїв, у РФ вже давно розробляють введення дзеркальних заходів, а нашим “заробітчанам” радять повертатися в Україну, оскільки в умовах війни це вже питання національної безпеки.
Зеленюк Христина
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас